kentekencheck

5 redenen om een kentekencheck uit te voeren

2 januari 2019 • kentekenloket

Bij het kopen van tweedehandse auto’s wordt tegenwoordig gezegd dat je zeker een kentekencheck moet doen. Daarvoor worden een aantal redenen aangegeven. Maar om te begrijpen waarom een kentekencheck zo belangrijk is, moet je eerst weten wat een kentekencheck is. Hieronder leggen we dit precies uit:

Wat is een kentekencheck?

Het is een vereiste in Nederland dat alle voertuigen die er rijden geregistreerd worden. Dit gebeurt bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Bij de registratie worden de meest belangrijke gegevens over zo een voertuig genoteerd en opgeslagen in een overheidssysteem. De registratie gebeurt aan de hand van het kentekennummer / chassisnummer van het voertuig. Je kunt er van uit gaan dat deze informatie voor het grootste deel betrouwbaar is, omdat we in Nederland het systeem kennen waarbij een voertuig niet direct gekoppeld is aan een eigenaar maar aan de kentekenplaat.

Informatie over een voertuig bestaat uit 2 delen: 1) Technische specificaties (bouwjaar, kilometerstand, schadeverleden, APK keuring enz.) en 2) Informatie over het aantal eigenaren van een voertuig. Specifieke informatie over de eigenaren krijg je niet omdat het privégegevens zijn. De technische gegevens daarentegen zijn openbaar en kunnen door een ieder geraadpleegd worden. Om deze informatie te kunnen bekijken doe je dus een kentekencheck d.m.v. het invoeren van het kentekennummer om zo informatie over een voertuig te krijgen. Maar waarom is dit zo belangrijk?

Schadeverleden van een voertuig

Zoals we hebben gezegd is een kentekencheck vooral nuttig wanneer je een tweedehands voertuig wilt kopen. Een tweedehandse auto heeft vaak al meer kilometers afgelegd, er moet dus voldoende informatie beschikbaar zijn. Bij een nieuwe auto is dat niet het geval en heeft het eigenlijk weinig zin om daar een kentekencheck te doen.

Een van de belangrijkste redenen om een kentekencheck te doen, is om na te gaan of de auto ooit schade heeft gehad, wanneer dat precies is gebeurd en hoe groot die schade is geweest. Met deze informatie kun je dan bepalen of de aankoop je geld wel waard is.

Laatst genoteerde kilometerstand

De kilometerstand zegt vaak iets over de staat waarin de auto verkeert en op hoeveel slijtage je dus moet rekenen. Het vervelende is dat het soms voor komt dat de kilometerstand wordt teruggedraaid, wat natuurlijk niet mag. Wanneer je nu een kentekencheck doet zal ook worden aangegeven of de kilometerstand logisch of onlogisch is. Je krijgt dus gelijk een indicatie over teruggedraaide kilometerstanden en kan daarmee de eigenaar confronteren of de auto gewoon niet kopen.

Aantal eigenaren

Door een kentekencheck uit te voeren, kan je gelijk zien hoeveel eigenaren een auto heeft gehad. Vaak zegt een verkoper dat hij/zij de eerste of tweede eigenaar is, omdat je zo een auto dan tegen een veel hogere prijs kan verkopen. Een kentekencheck laat zien of dit werkelijk zo is en of er mogelijk iets mis is met de auto, bijvoorbeeld omdat de auto in korte tijd een aantal eigenaren heeft gehad. Met deze informatie kan je onderhandelen over een prijsverlaging.

Maandelijkse kosten

Behalve dat je meer te weten komt over een voertuig kan een kentekencheck je ook uitgebreid vertellen hoeveel het voertuig je elke maand gaat kosten aan brandstof, afschrijving, onderhoud en wegenbelasting. Ook krijg je een geschatte indicatie (is afhankelijk van de no-claim en de gekozen verzekeringsvorm) over de verzekeringskosten. Op deze manier krijg je een indicatie van de maandelijkse kosten bij het kopen van het voertuig.

Een kentekencheck laat je ook de APK geschiedenis van een voertuig zien. Je kan dan nagaan wanneer de auto voor het laatst gekeurd is en wanneer deze keuring vervalt. Ook hiermee zou je kunnen onderhandelen over de prijs als bijvoorbeeld blijkt dat de keuring binnen korte tijd vervalt en het dus voor jouw rekening komt.

Dagwaarde

Minstens even belangrijk is om te weten wat het voertuig op dat moment waard is zodat je niet teveel betaalt. Met een kentekencheck krijg je informatie over zowel de nieuwwaarde (wat de catalogusprijs van de auto was toen deze voor het eerst werd verkocht) als de dagwaarde (wat de auto op dit moment waard is). Ook een heel goed punt om te onderhandelen over een te hoge vraagprijs.

Tot slot

Zoals je ziet, is een kentekencheck om een aantal redenen erg belangrijk en min of meer vereist als je een tweedehandse auto gaat of wilt kopen. Een kentekencheck kan op een aantal website gratis of tegen een kleine vergoeding gedaan worden. Bijvoorbeeld via Kentekencheck.nu Voor een voordelige aankoop, doe je dus eerst een kentekencheck!