Aanhanger overschrijven

29 april 2021 • Linnea van den Broek

Heb je een aanhanger gekocht of verkocht, met een gewicht boven de 750 kilo? Dan is het noodzakelijk om de aanhanger over te schrijven. We vertellen je alles over het overschrijfproces en waar je aan moet denken.

Aanhanger overschrijven: dit moet je weten

Net zoals auto’s, scooters en caravans geldt er bij aanhangers (onder bepaalde voorwaarden) ook de verplichting om het kenteken over te schrijven. We zetten ze voor je op een rijtje:

  • Voor het overschrijven van een aanhanger moet je minimaal 18 jaar oud zijn.
  • De aanhanger is zwaarder dan 750 kilo. Is de aanhanger lichter? Dan is de aanhanger overschrijven niet nodig.
  • Als verkoper beschik je over de kentekencard (of het papieren kentekenbewijs) en de tenaamstellingscode.
  • Tot slot, heb je voor een aanhanger overschrijven een geldig identiteitsbewijs nodig.

Kosten aanhanger overschrijven

De kosten voor het overschrijven van een aanhanger zijn overal in Nederland 11,40 euro. Dit maakt niet uit of je de trailer overschrijft bij een Kentekenloket of bij een RDW-balie. Een Kentekenloket is altijd onderdeel van een autobedrijf dat door de RDW is erkend.

Overschrijven aanhanger bij een Kentekenloket

Wil je een aanhanger overschrijven? Dan ben je bij Kentekenloket aan het juiste adres. Het kenteken van een aanhanger overschrijven is erg eenvoudig:

  1. Ga eerst op zoek naar een Kentekenloket in de buurt. We hebben ruim 750 loketten in Nederland, dus zijn nooit ver weg.
  2. Neem als koper een geldig identiteitsbewijs mee, als verkoper neem je het papieren kentekenbewijs of de kentekencard met de tenaamstellingscode mee.
  3. Betaal de kosten (€ 11,40 euro) bij de balie van een Kentekenloket.
  4. Een Kentekenloket medewerker zet vervolgens alles in gang om het kenteken van de aanhanger over te schrijven. Als verkoper ontvang je een vrijwaringsbewijs, waarop staat dat je niet langer verantwoordelijk bent voor de aanhanger. Als koper ontvang je van het RDW per post een nieuwe kentekencard en het tweede deel van de tenaamstellingscode.

Het proces voor een kenteken aanhanger overschrijven is dus niet heel anders dan het overschrijven van een auto. Je moet bij een aanhanger alleen kijken of het écht noodzakelijk is, afhankelijk van het gewicht.