Auto gestolen wat nu

Auto gestolen: dit moet je weten

6 december 2019 • kentekenloket

We leggen je in deze blog alles uit over gestolen auto’s. Hoe kom je er bij de koop bijvoorbeeld achter of het om een gestolen auto gaat? En wat moet je doen als jouw eigen auto gestolen is?

Auto gestolen check

Koop je een auto van een particulier? Dan is het altijd slim om van te voren onderzoek te doen. Wanneer je bijvoorbeeld (zonder dat je het weet) een gestolen auto koopt van een particulier dan kom je aardig in de problemen. Gelukkig zijn er aantal zaken waar je op kan letten, om te voorkomen dat je een gestolen voertuig koopt:

 • Maak gebruik van de RDW Kentekencheck. Vul het kenteken van het voertuig in en vraag de gegevens op. Onder het kopje ‘Status van het voertuig’ zie je of het voertuig geregistreerd staat als gestolen of niet. Wanneer dit het geval is, informeer dan direct de politie hierover.
 • Wanneer je een auto koopt bij een RDW-erkend bedrijf is de kans op een gestolen auto een stuk kleiner dan bijvoorbeeld bij een particulier via Marktplaats.
 • Wanneer je toch een auto van een particulier gaat kopen is het slim om een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen:
  • Maak een afspraak op een publieke locatie, zoals bijvoorbeeld een Kentekenloket.
  • Vraag de verkoper om identificatie en noteer de gegevens.
  • Betaal niet contant, maar door een overboeking per bank.
  • Kijk of de kilometerstand en het onderhoud logisch is.
  • Kijk of alle autopapieren compleet zijn.

Naast deze auto gestolen check, is gezond verstand altijd het belangrijkste. Lijkt een aankoop te mooi om waar te zijn? Wees dan extra op je hoede.

Auto gestolen, wat nu?

Waar we in de eerste situatie uitgingen van een auto gestolen check bij koop, kan het natuurlijk ook zo zijn dat jouw eigen auto gestolen is. In deze vervelende situatie is het belangrijk om direct actie te ondernemen. We zetten de belangrijkste stappen wanneer je auto gestolen is op een rijtje:

 1. De eerste stap is aangifte doen bij de politie. De politie stelt vervolgens het RDW op de hoogte dat de auto is gestolen. Vanaf dat moment betaal je geen belasting meer voor de auto en ben je niet verantwoordelijk voor bijvoorbeeld boetes of schade.
 2. Na de aangifte bij de politie is het belangrijk om je verzekeraar op de hoogte te stellen. De uitkering wanneer een auto gestolen is, is afhankelijk van de autoverzekering. Je betaald in ieder geval geen verzekeringspremie meer.
 3. In het beste geval wordt je auto teruggevonden door de politie. De politie haalt dan de diefstalmelding uit het register. Je ontvangt bericht zodra je weer de motorrijtuigenbelasting moet gaan betalen en de auto moet verzekeren.

Is niet je complete auto gestolen, maar alleen je kentekenplaat? Lees dan ons blog ‘Kentekenplaat gestolen, wat nu’.