Online winkelen

Auto online kopen, de toekomst?

26 april 2021 • Linnea van den Broek

We bestellen (nu zeker in COVID-19 tijden) alles online. Van boodschappen tot elektrische apparaten en van meubels tot kleding. Maar een auto online kopen? Dat is voor veel mensen toch nog best spannend. We geven je in deze blog een idee van de automarkt online en zetten de voor- en nadelen van online een auto kopen op een rijtje.

Automarkt online

De automarkt online bestaat uit ontzettend veel platformen en websites. Zo heb je bekende spelers als AutoTrack, AutoScout24, Autotrader en ANWB. Auto.nl gaat zelfs nog een stapje verder, dit is een soort webshop om online een auto te bestellen. De auto wordt dan direct thuis afgeleverd, zonder een bezoek aan de showroom. Ook het platform Marktplaats is ontzettend populair bij particulieren. Daarnaast hebben garagehouders en dealers niet stil gezeten. Op hun websites kan je vaak een groot aanbod inzien en informatie over auto’s bekijken.

Op de online automarkt heb je dus alle keus. Maar wat zijn nu precies de voor- en nadelen van een auto online kopen? We zetten het hieronder voor je op een rijtje.

Auto online kopen: de voordelen

We beginnen met de voordelen van een auto online bestellen:

  • Groot aanbod: online heb je veel meer keuze dan bij een dealer in een showroom.
  • Eenvoudig: het internet is de perfecte plek om je te oriënteren op de aankoop van een auto. Je kan prijzen vergelijken, informatie bekijken en ervaringen van anderen lezen.
  • Goedkoop: over het algemeen is een auto kopen online ook wat goedkoper, zeker wanneer de aanbieder bijvoorbeeld geen showroom en verkopers in dienst heeft.

 

Auto online kopen: de nadelen

Maar een auto online kopen heeft niet alleen maar voordelen. Met deze nadelen moet je rekening houden:

  • Niet tastbaar: Een auto is geen aankoop van een paar tientjes. Je wilt deze toch vaak zien, voelen hoe de stoelen zitten en met eigen ogen ervaren wat de conditie van de auto is. Online speelt dit proces vaak pas veel later een rol, wanneer je de verkoper ontmoet.
  • Geen persoonlijk advies: Bij een auto online kopen ben je afhankelijk van de informatie die je online kan vinden. Bij een dealer of garage is het toch eenvoudiger om direct vragen te stellen.
  • Minder vertrouwd: ‘De auto is van een oud vrouwtje geweest’ kan natuurlijk iedereen zeggen. Een dealer op locatie heeft natuurlijk een reputatie hoog te houden, wanneer je een auto online koopt zie je de verkoper waarschijnlijk daarna nooit meer.