Auto overschrijven na overlijden

Auto overschrijven na overlijden

26 februari 2020 • kentekenloket

Wanneer je een dierbare verliest komt er naast verdriet ook vaak een hoop geregel kijken. Zo kan je bijvoorbeeld een auto erven, maar ook dan heb je met voertuigverplichtingen te maken. We vertellen je alles over het erven, overschrijven en verkopen van een auto in deze situatie.

Erven van een auto: voertuigverplichtingen

Wanneer je een auto erft ben je verplicht om binnen 5 weken (nadat je via het erfrecht eigenaar bent geworden) de auto over te schrijven op naam van een erfgenaam, dit is ook het geval wanneer je de partner bent van de overledene. Goed om te weten is dat je als erfgenaam in de tussentijd al wel verantwoordelijk bent voor alle voertuigverplichtingen, zoals verzekering, motorrijtuigenbelasting en APK.

Let op: gaat het om het beneficiair aanvaarden of verwerpen van een erfenis? Dan mag je de auto niet direct op naam zetten, maar moet alles op naam van de overledene blijven totdat de volledige erfenis is afgewikkeld.

Auto schorsen na overlijden

Erf je een auto, maar ga je deze voor een langere periode niet gebruiken? Dan is het slim om de auto te schorsen. Door een schorsing vervalt de voertuigverplichting. Het schorsen van een auto is niet mogelijk wanneer deze nog op naam van de overledene staat, ook in dit geval moet je de auto overschrijven na overlijden.

Auto verkopen na overlijden

Tot slot de laatste mogelijkheid, een auto verkopen na overlijden. De RDW zegt hierover het volgende: “Als door verkoop iemand anders eigenaar van het voertuig wordt, moet het kenteken binnen één week op naam van de eigenaar zetten”. Dit kan nog voordat je als erfgenaam de auto op naam zet, dan valt de totale waarde van de auto namelijk onder het erfdeel. En dit scheelt weer op het gebied van erfbelasting!

Auto overschrijven bij overlijden – Kentekenloket

Een auto overschrijven bij overlijden werkt hetzelfde als het reguliere overschrijfproces. Je gaat naar een Kentekenloket locatie, neemt de benodigde documenten mee (kentekencard, tenaamstellingscode en legitimatiebewijs) en laat het kenteken op naam zetten. Ook is het mogelijk om een auto te laten schorsen bij een Kentekenloket locatie.