Auto overschrijven: regel het binnen een paar minuten

Heb je net een auto gekocht? Of verkoop je hem juist? Dan ben je verplicht om de auto over te schrijven.

Samen met de (ver)koper regel je dit binnen een paar minuten bij een Kentekenloket. In deze veilige omgeving weet je zeker dat de overdracht goed én snel geregeld wordt door ervaren personeel.

Met meer dan 750 Kentekenloketten door heel Nederland vind je er altijd eentje bij jou in de buurt. Hoe gaat een auto overschrijven in z’n werk? En wat neem je mee? Dat lees je hieronder.

Waarom is een auto overschrijven nodig?

Het is verplicht om een auto over te schrijven wanneer de auto van eigenaar wisselt. Bijvoorbeeld wanneer jij een nieuwe auto koopt, je auto verkoopt aan een andere particulier of als je een tweedehandsauto van iemand overneemt. Zolang het kenteken op naam van de oude eigenaar staat, is de auto nog niet van jou. Ook is het niet mogelijk om een autoverzekering af te sluiten. Door een kenteken overschrijven komt de auto op naam te staan van de nieuwe bezitter. Op dat moment is de auto jouw eigendom en ben jij verantwoordelijk. Daarna kan je een verzekering afsluiten.

Heb je een nieuwe auto bij een autodealer gekocht? Meestal zet de autodealer hem voor je op naam. Heb je een auto gekocht via een particuliere verkoper, bijvoorbeeld via Marktplaats, dan regel je het overschrijven zelf.

Waar kan ik mijn auto laten overschrijven?

Een auto overschrijven kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld online, bij de RDW of bij een RDW-keuringsstation. Het beste is om naar een Kentekenloket te gaan, daarvan zijn er 750 in Nederland. Al deze locaties zijn RDW-erkend en onze ervaren medewerkers helpen je bij het overschrijven van je auto. Je krijgt ook meteen je overschrijfbewijs. De kentekencard ontvang je later via de post.

Kentekenloket: de voordelen

  • Snel en eenvoudig overschrijven
  • Altijd een Kentekenloket in de buurt
  • RDW-erkende locaties
  • Veilige omgeving voor de overdracht
  • Autocheck of aankoopkeuring mogelijk

Mag iedereen een kenteken overschrijven?

Voor het overschrijven van een auto moet je een geldig Nederlands identiteitsbewijs hebben, 18 jaar of ouder zijn en in Nederland wonen. Je hoeft niet eens een rijbewijs te hebben. Het is niet mogelijk om een persoon te machtigen voor deze transactie, je moet zelf aanwezig zijn. Deze afhandeling moet altijd plaatsvinden tussen de koper en de verkoper van het voertuig.

Dit heb je nodig om een auto over te schrijven

Wil jij je auto overschrijven, dan heb je een aantal documenten nodig. Neem het volgende mee naar het Kentekenloket, zodat je niet voor verrassingen komt te staan:

  • Geldig Nederlands identiteitsbewijs
  • Tenaamstellingscode
  • Kentekencard (of het voormalige papieren kentekenbewijs)

 

Vroeger een auto overschrijven

Het papieren kentekenbewijs bestond vroeger uit een voertuigbewijs (deel 1A), tenaamstellingsbewijs (deel 1B) en een overschrijvingsbewijs (deel 2). Op het voertuigbewijs stonden de gegevens van de kentekenhouder. Het tenaamstellingsbewijs was onmisbaar om je auto over te schrijven. Tegenwoordig heb je een zogenaamde kentekencard en een tenaamstellingscode nodig om een auto te laten overschrijven. Op de persoonsgebonden kentekencard staan de gegevens van zowel het voertuig als de kentekenhouder. Bovendien ga je nu niet meer naar het postkantoor, maar regel je de overschrijving veel sneller en eenvoudiger bij één van de 750 Kentekenloketten.

Direct je auto overschrijven bij jou in de buurt

Wil jij er zeker van zijn dat je zojuist aangeschafte auto van jou is? Of wil je niet langer verantwoordelijk zijn voor de auto die je hebt verkocht? Laat dan zo snel mogelijk de auto overschrijven. Vind een Kentekenloket in de buurt en regel het binnen een paar minuten. Daar laat je ook meteen je auto checken op 10 belangrijke punten of een aankoopkeuring doen. Wel zo gemakkelijk!