Autoverkopen

Autoverkopen in 2020: het corona-effect

18 december 2020 • Linnea van den Broek

We trappen deze blog af met een gigantisch cliché: 2020 is een bijzonder jaar!  Ook de automarkt ziet er in tijden van corona anders uit dan normaal. In deze blog zetten we enkele opvallende cijfers en feiten over de autoverkopen van dit jaar op een rij.

Door de coronacrisis daalde het vertrouwen van consumenten gigantisch. Volgens data van het CBS zakte het consumentenvertrouwen van -2 in maart naar -22 in april. De sterkste daling ooit! Nederlandse consumenten maakten zich zorgen over de economie en hielden de hand op de knip. Behalve voor loopschoenen, kappersscharen en tondeuses, want die gingen in de eerste coronagolf als zoete broodjes over de digitale toonbank. Maar grote aankopen schoven we even voor ons uit.

Registraties van nieuwe auto’s keldert

Deze voorzichtigheid zien we ook duidelijk terug in het aantal registraties van nieuwe auto’s in 2020. Cijfers van brancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging tonen dat in de eerste negen maanden van dit jaar slechts 248.362 nieuwe auto’s op kenteken werden gezet. Dat is een kwart minder nieuwe auto’s op de weg dan in 2019. Naar schatting zullen in Nederland dit jaar 350.000 nieuwe auto’s verkocht worden. Voordat alle narigheid begon, verwachtte men een verkoop van 425.000 nieuwe auto’s.  Nee, 2020 wordt bepaald geen topjaar voor autodealers.

Investeren in occasions

Voor autodealers en autoverkopers die ook occasions aanbieden, was er wel een lichtpuntje. Nederland had altijd al een sterke tweedehands automarkt, maar dit jaar worden records gebroken. Consumenten die in 2020 van plan waren een nieuwe auto te kopen, speelden op safe en kozen voor een betaalbare occasion. Dit leverde in juni een record op: er wisselden toen maar liefst 126.481 tweedehands auto’s van eigenaar. Volgens dataleverancier VWE verkochten Nederlandse autobedrijven nooit eerder zoveel occasions in één maand tijd. Veel autodealers gingen dus als een gek op zoek naar leuke occasions om mee te liften in deze opleving van de automarkt.

Snorfietsen zijn booming

Niemand had dit vooraf kunnen voorspellen, maar voor snorfietsverkopers is 2020 wél een topjaar! Veel mensen zagen het niet zitten om met het OV te reizen en gingen daarom op zoek naar een betaalbaar en praktisch alternatief. BOVAG berichtte in augustus al dat de verkoopcijfers van 2019 verpletterd werden. In de eerste acht maanden van dit jaar werden meer snorfietsen verkocht dan in heel 2019: 41.627 exemplaren tegenover 39.000 exemplaren. De recentste cijfers (verkopen tot en met oktober 2020) van RAI Vereniging brengen de voorlopige tussenstand op 71.004 nieuwe snorfietsen. Ook de speed pedelec verkopers (snelle elektrische fietsen) kijken terug op een mooi jaar. Zij verkochten tot en met augustus al 37,5 % meer speed pedelecs dan in 2019.