Caravan overschrijven
Wil je een caravan (ver)kopen? Dan moet er natuurlijk het een en ander goed geregeld worden. Net als aanhangers moeten caravans met een gewicht van meer dan 750 kg een eigen kenteken hebben. Dat betekent dat wanneer je een caravan gaat (ver)kopen, deze op naam van de nieuwe eigenaar moet worden gezet. Koop je een nieuwe caravan, dan regelt de dealer dit meestal. Maar bij een tweedehands caravan moet je de overschrijving zelf regelen. Een caravan overschrijven werkt nagenoeg hetzelfde als een auto overschrijven of een scooter overschrijven. Je kunt dit het beste doen bij een Kentekenloket; het is dan binnen een paar minuten geregeld. Om te zorgen dat je goed bent voorbereid, hebben we hieronder op een rijtje gezet wat je allemaal moet weten over een caravan op naam zetten.
Waarom moet je een caravan overschrijven?
Voor elk voertuig met een kenteken – en dus ook voor caravans zwaarder dan 750 kg – geldt dat het bij verkoop moet worden overgezet op de naam van de nieuwe eigenaar. Het kenteken overschrijven van een caravan is wettelijk verplicht. Als verkoper ontvang je bij de overschrijving een vrijwaringsbewijs; vanaf dat moment ben je niet langer verantwoordelijk voor de verplichtingen die gepaard gaan met het bezit van het voertuig. Als koper krijg je de tenaamstellingscode en de kentekencard, waarmee je kunt aantonen dat jij de rechtmatige eigenaar van de caravan bent.
Mijn caravan heeft geen kenteken, hoe zit dat?
Alleen aanhangers en caravans boven de 750 kg hebben een eigen kenteken. Ligt de toegestane maximum massa onder de 750 kg, dan krijgt de caravan hetzelfde kenteken als de auto die de caravan trekt. Een camper heeft overigens altijd een eigen kenteken, aangezien dit een volwaardig voertuig is dat niet hoeft te worden voortgetrokken.
Lees ook: Waar moet je op letten bij de aankoop van een tweedehands caravan?
Waar caravan overschrijven?
Je kunt een caravan overschrijven bij een Kentekenloket, een RDW-balie of een RDW-keuringsstation. Een caravan overschrijven bij een postkantoor kan ook, mits het een PostNL-servicepunt betreft dat ook als kentekenloket fungeert (dit geldt niet voor alle PostNL-servicepunten!). We raden aan om naar een Kentekenloket te gaan.
Wat zijn de voordelen van een caravan overschrijven bij een Kentekenloket?
Laat je een caravan overschrijven bij een Kentekenloket, dan profiteer je van meerdere voordelen:
- Elk Kentekenloket is een volledig onafhankelijke, RDW-erkende instantie;
- Je bent verzekerd van een veilige omgeving voor de overdracht van het voertuig;
- Met 750 locaties in Nederland kun je altijd een caravan overschrijven in de buurt;
- Je wordt geholpen door een deskundige medewerker die eventuele vragen kan beantwoorden;
- De overschrijving is binnen een paar minuten geregeld.
Er worden diverse aanvullende diensten verleend, zoals aankoopkeuringen.
Kan een caravan overschrijven online?
Een caravan overschrijven op zondag kan lastig zijn als er in jouw buurt geen loket open is. Online caravan overschrijven met DigiD behoort tot de mogelijkheden, maar dit kan uitsluitend wanneer je als verkoper:
- In het bezit bent van een kentekencard. Online een caravan overschrijven met een ouderwets papieren kentekenbewijs is niet mogelijk.
- Je kunt legitimeren met een geldig Nederlands legitimatiebewijs met een NFC-chip. Alle identiteitsbewijzen en paspoorten bevatten zo’n chip, even als rijbewijzen die na 14 november 2014 zijn uitgegeven.
- Je een smartphone met NFC-chiplezer hebt (iPhone 7 of nieuwer met iOS 13.2 of hoger of Android 7.0 of nieuwer).
Kun je niet aan de bovenstaande voorwaarden voldoen, dan is digitaal een caravan overschrijven niet mogelijk. Je zult de overschrijving dan bij een fysiek loket moeten regelen.
Een caravan overschrijven op zaterdag is overigens geen probleem; de meeste Kentekenloket locaties zijn op zaterdagen geopend. Check vooraf wel even de openingstijden van het betreffende Kentekenloket.
Caravan op naam zetten: wat heb je nodig?
Wil je een caravan overschrijven, dan heb je als koper alleen een geldig legitimatiebewijs nodig. Als verkoper moet je zorgen dat je de onderstaande documenten bij de hand hebt:
- Een geldig legitimatiebewijs
Alleen een Nederlands paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs volstaan. Je kunt je niet identificeren met gekopieerde of verlopen identiteitsbewijzen of andere pasjes. - Het kentekenbewijs
In de meeste gevallen zal dit de kentekencard zijn. Heb je nog een papieren kentekenbewijs in plaats van een kentekencard? Dan heb je een tenaamstellingsbewijs en overschrijvingsbewijs nodig. - De tenaamstellingscode
De tenaamstellingscode bestaat uit negen cijfers. De eerste vier cijfers (deel 1) staan op het tenaamstellingsbewijs dat je hebt gekregen bij aankoop van de caravan. De laatste vijf cijfers (deel 2) staan in de brief van de RDW die je samen met het kentekenbewijs zal ontvangen.
Tip: Ga je een tweedehands caravan kopen? Lees dan eerst even onze blogpost met 5 redenen om een kentekencheck uit te voeren. Dit is namelijk niet alleen voor auto’s maar ook voor caravans een aanrader!
Hoe een caravan overschrijven?
Zodra jij en de (ver)koper het eens zijn geworden over de verkoopprijs, rest er nog één ding: de caravan overschrijven.
- Ga samen met de (ver)koper naar een Kentekenloket in de buurt.
- Een deskundige medewerker zal de caravan overzetten op naam van de nieuwe eigenaar.
- De verkoper krijgt een vrijwaringsbewijs en de koper ontvangt het eerste deel van de tenaamstellingscode.
- De koper ontvangt per post het tweede deel van de tenaamstellingscode en een nieuwe kentekencard.
Belangrijk: Op de kentekencard staat achter ‘Toegestane maximum massa’ hoeveel de caravan maximaal mag wegen. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden. Koop je een caravan met een gewicht van 3.500 kg of meer? Dan ben je vanaf het moment dat de caravan op jouw naam staat, verantwoordelijk voor de verplichte APK die voor deze zwaardere caravans geldt. Ongeveer zes weken voordat de APK op de caravan vervalt, ontvang je van de RDW een herinneringsbrief. Zorg ervoor dat je tijdig een afspraak maakt om de caravan te laten keuren bij een RDW-erkend APK-bedrijf!
Wat moet een caravan op naam zetten kosten?
De kosten voor een caravan overschrijven bedragen in Nederland standaard €12,50. Het maakt dus voor de kosten niet uit of je de caravan overschrijven digitaal regelt of dat je langsgaat bij een Kentekenloket, een RDW-balie, een RDW-keuringsstation of een PostNL-servicepunt dat ook als kentekenloket fungeert. Spreek wel goed met de (ver)koper af wie van jullie de overschrijvingskosten betaalt; de kosten delen kan natuurlijk ook.
Ja, ik wil een caravan overzetten op naam!
Wil je snel en gemakkelijk een caravan overschrijven en daarbij verzekerd zijn van een prima service? Zoek vandaag nog een Kentekenloket bij jou in de buurt en wij helpen je om alles binnen een paar minuten te regelen.