Diesel of benzine rijden

Diesel of benzine rijden? Wat is voordelig en toekomstbestendig?

5 maart 2019 • kentekenloket

Een diesel of benzine auto kopen? Vroeger was deze keuze makkelijk: bij veel kilometers dan was een diesel een betere optie. Maar door milieu overwegingen is het goed om de keuze tussen benzine of diesel te heroverwegen. Of ga je juist voor een alternatief, zoals een elektrische auto? Wat is voordelig en toekomstbestendig?

Diesel of benzine auto kopen?

Twijfel je tussen een benzine of diesel rijden? We zetten de verschillen tussen deze twee soorten hieronder voor je op een rijtje:

Benzine Diesel
Relatief hoge onderhoudskosten Relatief lage onderhoudskosten
Relatief lage wegenbelasting Relatief hoge wegenbelasting
Minder uitstoot van fijnstof en stikstofoxiden Meer uitstoot van fijnstof en stikstofoxiden
Over het algemeen minder zuinige motor Relatief zuinige motor
Benzineprijs is hoger dan dieselprijs Dieselprijs per liter lager

Er is dus nog wel een aanzienlijk verschil tussen de aankoop en daadwerkelijk een diesel of benzine rijden. Wanneer je relatief veel kilometers maakt is een dieselauto vaak een slimmere keuze. Het moment wanneer dit het geval is? Dat heet het omslagpunt. Hier is geen exact getal te noemen, maar vaak wordt er ongeveer van het volgende uitgegaan:

  • Rij je minder dan 15.000 kilometer per jaar? Dan is een benzine auto goedkoper.
  • Rij je ongeveer 20.000 kilometer per jaar? Dan zal het verschil tussen benzine of diesel rijden niet erg groot zijn.
  • Rij je meer dan 30.000 kilometer per jaar? Dan is een diesel auto goedkoper.

Dit is natuurlijk een groffe inschatting. Wil je de berekening voor diesel of benzine kopen echt goed aanpakken? Dan moet je naar verschillende factoren kijken: prijs, afschrijving, verzekering, wegenbelasting, brandstofprijzen en onderhoud.

Benzine en diesel auto toekomst

Vooral diesel auto’s gaan nu al door een lastige periode heen. Dit door de uitstootnormen van auto’s die continu verlaagd worden, om ze steeds schoner te maken. In diverse steden is het zelfs al niet meer mogelijk om met oude diesels te rijden. Benzine auto’s hebben ook met deze problematiek te maken, maar wel in mindere mate. Wel staat in het Klimaatakkoord van het kabinet een voorstel voor een algeheel verkoopverbod van benzine- en dieselauto’s per 2030.

Maar wat is nu dan wel een toekomstbestendige keuze? Bij elektrische auto’s zien we juist een opgaande trend: met innovaties in technieken omtrent opladen, een betere actieradius en deze auto’s worden ook nog eens steeds goedkoper. Kies dus zeker met het oog op milieu en ontwikkelingen, voor een elektrische auto. Meer weten over elektrische auto’s? Bekijk hier onze blog met aankooptips voor een elektrische auto.