Nederlands kenteken voorbeeld

Je eerste auto kopen: 4 tips om een goede eerste auto te kopen.

18 maart 2019 • kentekenloket

Een eerste auto kopen? We geven je 4 handige tips voor de aankoop van je eerste auto. Van de bijkomende kosten tot het overschrijven van je kenteken. Bekijk hieronder alle tips.

Tip #1 Oriëntatie: welke auto is een slimme koop?

Een eerste auto kopen? Bepaal dan eerst voor jezelf wat je belangrijk vind aan een auto. Wil je het liefst een zo goedkoop mogelijke auto? Heb je veel ruimte nodig? Of kies je bewust voor een zuinige auto die beter voor het milieu is? Kortom, er zijn veel afwegingen die je moet maken voor de aankoop van je eerste auto.

Tip #2 Verwachtingen: bijkomende kosten

Wanneer je een eerste auto koopt, komen er soms kosten bij die je in eerste instantie niet zou verwachten. Denk hier aan de volgende zaken:

  • APK-keuring en jaarlijkse onderhoudsbeurten
  • Motorrijtuigenbelasting
  • Wegenwacht
  • Brandstof

Het is dus niet alleen de aankoopprijs van de auto waar je een bedrag voor moet sparen.

Tip #3 Aankoop: dit moet je regelen

Je droomauto gevonden? Dan zijn er nog een aantal zaken waar je op moet letten bij de aankoop van de auto:

  • Aankoopkeuring: met een onderhoudsboekje alleen is het lastig om de staat van de auto te bepalen. Wil je precies weten wat de staat van de auto is die je wilt kopen? Kies dan voor een aankoopkeuring. De auto wordt dan gecontroleerd op 30 punten, zodat je precies weet in welke technische staat de auto is, welk onderhoud je kan verwachten en of de vraagprijs aansluit bij de conditie van de auto. Een minder uitgebreide keuring? Laat je aankoop op 10 punten zoals accu conditie en vloeistoffen controleren voor slechts € 9,90 met een Auto Check.
  • Kenteken overschrijven: wanneer je een auto koopt, moet het kenteken worden overgeschreven op jouw naam. Belangrijk, want pas vanaf dat moment is de wagen écht van jou. Een kenteken laat je gemakkelijk overschrijven bij een Kentekenloket.

Tip #4 Verzekering: de opties

Met een goede eerste auto, is ook een juiste verzekering nodig. Wanneer je voor het eerst een autoverzekering afsluit, betaal je de volle prijs. Je hebt namelijk nog geen schadevrije jaren opgebouwd. Ben je een bestuurder tussen de 18 en 24 jaar oud? Dan is je premie nog wat hoger, omdat je door de verzekering als verhoogd risico wordt gezien. Afhankelijk van de leeftijd van je auto, is het slim om de verzekeringen af te wegen: kies je voor volledige WA verzekering, een beperkte WA verzekering of een basis WA?