In 5 stappen je kenteken overschrijven

Heb jij een auto, scooter of motor gekocht? Of heb je hem verkocht? Dan is het verplicht om deze direct op de naam van de nieuwe eigenaar te zetten. Bij een Kentekenloket regel je dat binnen een paar minuten samen met de (ver)koper. Dit is een veilige plek bij jou in de buurt waar de overdracht goed én snel geregeld wordt. Laat meteen even je auto checken, zodat je daarna onbezorgd de weg op kan. Een kenteken overschrijven doen we altijd in vijf simpele stappen. Hoe dat gaat, lees je hieronder.

Stap 1

Wat neem ik mee?

Check of het kentekenbewijs compleet is en neem (als koper) een geldig Nederlands identiteitsbewijs mee (rijbewijs, identiteitskaart of paspoort).

Stap 2

Ga naar een Kentekenloket

Ga naar een Kentekenloket in de buurt en laat de auto overschrijven. Hier zijn kosten aan verbonden. Meestal betaalt de koper, maar je kunt ook afspreken om de kosten te delen of om als verkoper de kosten te betalen.

Stap 3

Vrijwaringsbewijs

Geef het vrijwaringsbewijs aan de verkoper en bewaar zelf het eerste deel van de nieuwe tenaamstellingscode goed.

Stap 4

Tenaamstellingscode (deel 2)

Het tweede deel van de tenaamstellingscode en het kentekenbewijs ontvang je binnen vijf werkdagen van de RDW via de post.

Stap 5

Aankoopkeuring

Doe gelijk een aankoopkeuring of laat je auto controleren op de tien belangrijkste punten met de auto check. Zo ga je veilig de weg op.

Wat is een kenteken overschrijven?

Als je een auto koopt bij een autodealer of een universeel autobedrijf, dan regelen zij vaak dat de auto op jouw naam komt te staan. Koop je een auto of ander voertuig van een particuliere verkoper, bijvoorbeeld via Marktplaats? Dan regel je dit zelf. Een kenteken overschrijven is heel belangrijk, omdat de auto vanaf dat moment pas écht van jou is. Ook is het dan mogelijk om een autoverzekering af te sluiten. Gelukkig is het kenteken overschrijven zo gebeurd bij een Kentekenloket bij jou in de buurt.

Welke documenten heb ik nodig om mijn auto te verkopen?

Om de auto op naam van de nieuwe eigenaar te zetten, heb je het volgende nodig:

  • Geldig legitimatiebewijs
  • Het volledige kentekenbewijs. Deze bestaat uit het originele tenaamstellingsbewijs (deel 1B) en het overschrijvingsbewijs (deel 2). Een kentekencard en de tenaamstellingscode is ook voldoende. Ben je een deel kwijt? Dan moet je eerst een vervangend kentekenbewijs of nieuwe tenaamstellingscode aanvragen bij de RDW. Doe dit dus vóórdat je de auto verkoopt en laat overschrijven.

Ga daarna samen met de koper naar een Kentekenloket en laat de auto overschrijven. Vervolgens ontvang je een vrijwaringsbewijs waarop staat dat jij niet langer verantwoordelijk bent voor het voertuig.

Wat moet ik doen als ik een auto heb gekocht?

Als je een auto koopt, ben je verplicht om deze op jouw naam te laten zetten. Niemand anders mag dit doen, je moet dus altijd zelf aan de balie verschijnen. Daarnaast moet je minimaal 18 jaar oud zijn (scooter/bromfiets 16 jaar), in Nederland wonen en een geldig Nederlands legitimatiebewijs (Rijbewijs, Paspoort of Identiteitskaart) meenemen.

Check vervolgens bij de verkoper of het kentekenbewijs compleet is. Dit betekent dat je óf het originele tenaamstellingsbewijs (deel 1B) en overschrijvingsbewijs (deel 2) hebt óf de kentekencard met bijbehorende tenaamstellingscode. Is dit het geval? Dan laat je de auto overschrijven bij een Kentekenloket.

Van de medewerker krijg je een vrijwaringsbewijs (deze is voor de verkoper) en het eerste deel van de nieuwe tenaamstellingscode. De kentekencard en het tweede deel van de code ontvang je per post op je woonadres. Je krijgt dus niet direct het volledige kentekenbewijs mee, maar je mag wel meteen de weg op.

Hoe gaat een kenteken overschrijven van een caravan, motor of scooter?

Ook voor het overschrijven van het kenteken van een caravan, motor, scooter, vrachtauto of landbouwvoertuig ga je naar een Kentekenloket. De werkwijze hiervoor is hetzelfde als bij een auto, maar er zijn een paar kleine verschillen. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan de volgende pagina’s:

Wat kost een kenteken overschrijven?

De kosten voor het overschrijven van een voertuig en kenteken zijn overal in Nederland €11,40. Het maakt dus niet uit of je een tenaamstelling via de RDW doet of bij een Kentekenloket. Na de overschrijving ontvang je het eerste deel van de tenaamstellingscode en het vrijwaringsbewijs voor de verkoper. Dat is bij de kosten inbegrepen.

Direct je kenteken overschrijven bij jou in de buurt

Wil jij er zeker van zijn dat je nieuwe voertuig écht van jou is? Of wil je de verkoop van je auto, scooter of motor goed afronden? Laat dan zo snel mogelijk het kenteken overschrijven. Vind een Kentekenloket in de buurt en regel het binnen een paar minuten. Daar laat je ook meteen een auto check of aankoopkeuring doen. Zo ga je veilig de weg op!