Het overhandigen van een kentekencard

Snel je kenteken overschrijven!

Overschrijven in 3 stappen

Kenteken overschrijven

Wanneer je een auto gaat kopen of verkopen, dan moet je altijd een aantal dingen regelen. Het eerste dat je moet doen is het kenteken overschrijven, oftewel het voertuig op naam van de nieuwe eigenaar zetten. Dit is wettelijk verplicht. Dankzij de honderden Kentekenloket locaties in Nederland is een kenteken overschrijven in de buurt heel eenvoudig. Maar waarom is dat kenteken tenaamstellen eigenlijk zo belangrijk? Wat heb je nodig om een kenteken over te schrijven? En hoe gaat dit precies in zijn werk? Wij vertellen je alles dat je moet weten!

Waarom een kenteken overschrijven?

Een kenteken overschrijven is heel belangrijk als je een auto koopt, omdat de auto vanaf dat moment pas écht van jou is. Alleen dan is het mogelijk om een autoverzekering af te sluiten, en zoals je waarschijnlijk wel weet mag je niet onverzekerd de weg op. Je moet ook altijd het kentekenbewijs bij je hebben als je gaat rijden; mocht je door de politie staande worden gehouden en kun je geen kentekenbewijs laten zien als daarnaar gevraagd wordt, dan krijg je een boete. Ook als jij degene bent die de auto verkoopt is het kenteken op naam zetten van de nieuwe eigenaar van belang; na het overschrijven ben je niet langer verantwoordelijk voor de verplichte autoverzekering, motorrijtuigenbelasting en APK.
 

Waar een kenteken overschrijven?

Je kunt online een kenteken overschrijven, maar dan moet je wel aan een aantal aanvullende voorwaarden voldoen. Zo kun je bijvoorbeeld geen kenteken online overschrijven als je nog een papieren kentekenbewijs hebt. Daarnaast moet je in verband met de identiteitscheck in het bezit zijn van een smartphone met NFC-reader. Ook heb je voor online een kenteken overschrijven DigiD nodig. Kentekens overschrijven is een stuk eenvoudiger bij een Kentekenloket. Dit is een veilige plek waar de overdracht goed én snel geregeld wordt. Er zijn maar liefst 750 locaties verspreid door heel Nederland, dus werkelijk iedereen kan een kenteken overschrijven in de buurt. Bovendien ben je bij een Kentekenloket verzekerd van ervaren medewerkers die je kunnen helpen als je ergens niet uitkomt. Indien gewenst kun je als koper zelfs een uitgebreide aankoopkeuring laten uitvoeren of je auto op 10 belangrijke punten laten checken. Daarnaast bieden we de mogelijkheid om meteen een voordelige autoverzekering af te sluiten, waarbij je de keuze hebt uit WA, WA+ en All Risk. Zo kun je na het overschrijven met een gerust hart de weg op met je nieuwe auto.
 

Hoe een kenteken overschrijven?

Koop je een nieuwe of tweedehands auto bij een autodealer, dan zal die doorgaans voor jou het kenteken overzetten op jouw naam. De dealer zal dan om een legitimatiebewijs vragen. Koop je een auto van een particuliere verkoper? Dan moet je zelf het kenteken overschrijven regelen. Dit is het makkelijkste als je samen met de verkoper naar een Kentekenloket in de buurt gaat. Na het overschrijven ontvangt de verkoper een vrijwaringsbewijs waarop staat dat hij of zij niet langer verantwoordelijk is voor het voertuig. Jij krijgt het eerste deel van de nieuwe tenaamstellingscode. Je krijgt niet direct het volledige kentekenbewijs mee, maar alleen het eerste deel. Daarmee mag je wel meteen de weg op. De kentekencard én het tweede deel van de tenaamstellingscode ontvang je binnen een paar dagen per post.

De regels met betrekking tot het kenteken op naam zetten als particulier gelden overigens ook voor andere motorvoertuigen, zoals motorfietsen, bromfietsen en caravans met een gewicht van 750 kg. Wel zijn er een aantal kleine verschillen. Om een voorbeeld te geven: waar je bijvoorbeeld minimaal 18 jaar moet zijn als je het kenteken van een auto wilt overschrijven, mag dit voor een scooter of bromfiets al vanaf 16 jaar.

 

Kenteken overschrijven: wat heb ik nodig?

Wil je je auto verkopen en op naam van de nieuwe eigenaar zetten, dan heb je het onderstaande nodig:

  • Een geldig Nederlands identiteitsbewijs
    Dit kan je een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs zijn.
  • Het volledige kentekenbewijs 
    Heb je nog een papieren kentekenbewijs, dan moet je het originele tenaamstellingsbewijs (deel 1B) en het overschrijvingsbewijs (deel 2) meenemen. Ben je in het bezit van een kentekencard, dan heb je die plus de complete tenaamstellingscode nodig. Ben je een deel kwijt? Dan moet je eerst een vervangend kentekenbewijs of nieuwe tenaamstellingscode aanvragen bij de RDW. Dat kan een paar dagen duren, dus zorg dat je checkt of je alles hebt vóórdat je de auto verkoopt en laat overschrijven.

 

Ik ben mijn kentekenbewijs kwijt, wat nu? 

Een kenteken overschrijven zonder kentekenbewijs is niet mogelijk. Dat betekent dat wanneer je het kentekenbewijs door verlies of diefstal niet meer hebt, je eerst een vervangend kentekenbewijs moet aanvragen. Pas als je die ontvangen hebt, kun je je voertuig verkopen en het kenteken overschrijven op naam van de nieuwe eigenaar. Lees voor meer informatie onze blogpost Kentekenbewijs kwijt? Dit moet je doen! 

Kenteken overschrijven

Hoe een kenteken overschrijven werkt bij een Kentekenloket? Heel simpel. Samen met de medewerker van het Kentekenloket doorloop je deze stappen: 

  • Stap 1
    Zorg dat je alle benodigde documenten meeneemt. De koper moet een geldig Nederlands identiteitsbewijs bij zich hebben (Nederlands rijbewijs, identiteitskaart of paspoort). Degene die de auto verkoopt moet daarnaast het volledige kentekenbewijs meenemen. 
  • Stap 2
    Ga naar een Kentekenloket in de buurt en laat de auto overschrijven. De kosten voor het overschrijven (€12,50) worden meestal door de koper voldaan, maar je kunt ook afspreken om de kosten te delen of om als verkoper de kosten te betalen.
  • Stap 3
    De verkoper krijgt het vrijwaringsbewijs, en de koper ontvangt het eerste deel van de nieuwe tenaamstellingscode. Deze moet je goed bewaren! Het tweede deel van de tenaamstellingscode en het kentekenbewijs ontvang je binnen vijf werkdagen van de RDW via de post.

    Indien gewenst kun je bij het Kentekenloket gelijk een uitgebreide aankoopkeuring laten doen, of je nieuwe auto laten controleren op de tien belangrijkste punten. Vergeet niet dat je eerst een autoverzekering moet afsluiten voor je de weg op gaat! 

Wat moet een kenteken overschrijven kosten?

Wat kost een kenteken overschrijven eigenlijk? Voor een voertuig en kenteken op naam zetten betaal je in Nederland een vast tarief van €12,50. Het maakt daarbij niet uit of je het kenteken overschrijven digitaal regelt, bij de RDW of bij een Kentekenloket. 

Ik wil een kenteken registeren van een ander soort voertuig, hoe werkt dat?

We hebben het tot dusver alleen over auto’s gehad, maar ook bij het kopen en verkopen van andere motorvoertuigen moet je natuurlijk een kenteken overschrijven. Hiervoor kun je eveneens terecht bij een Kentekenloket. De werkwijze voor het overschrijven van een motor, scooter, caravan, vrachtauto of landbouwvoertuig is hetzelfde als bij een auto. Op de onderstaande pagina’s vind je daar meer informatie over:

Scooter overschrijven

Motor overschrijven

Caravan overschrijven

 

Ja, ik wil een kenteken overschrijven in de buurt!

Wil je de verkoop van je voertuig netjes afronden? Of heb je net een auto, motor of scooter gekocht en wil je onbezorgd de weg op? Laat dan zo snel mogelijk het kenteken overschrijven bij een Kentekenloket in de buurt en regel het binnen een paar minuten. 

Tips