5 redenen om een kentekencheck uit te voeren
Ben je van plan om een tweedehandsauto te kopen? Dan hoor je vaak dat het slim is om een kentekencheck te doen. Maar om te begrijpen waarom een kentekencheck zo belangrijk is, is het goed om te weten wat een kentekencheck nu precies is. We vertellen het je in deze blog!
Wat is een kentekencheck?
Het is een vereiste in Nederland dat alle voertuigen die rijden geregistreerd zijn. Dit gebeurt bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Bij de registratie worden de meest belangrijke gegevens van een voertuig genoteerd en opgeslagen in een overheidssysteem. De registratie gebeurt aan de hand van het kentekennummer / chassisnummer van het voertuig. Je kunt er van uit gaan dat deze informatie voor het grootste deel betrouwbaar is, omdat we in Nederland het systeem kennen waarbij een voertuig niet direct gekoppeld is aan een eigenaar maar aan de kentekenplaat.
Informatie over een voertuig bestaat uit 2 delen:
- Technische specificaties (bouwjaar, kilometerstand, schadeverleden, APK keuring enz.)
- Informatie over het aantal auto eigenaren.
Specifieke informatie over de eigenaren kan je niet inzien, omdat het om privégegevens gaat. Je kan dus alleen het aantal auto eigenaren inzien en aanvullend gegevens zoals de datum van eerste tenaamstelling. Alle technische gegevens in een kentekencheck zijn openbaar en kunnen door iedereen online geraadpleegd worden. Door het kenteken in te vullen, is het direct mogelijk om alle informatie in te zien. Maar waarom is een kentekencheck zo belangrijk, voordat je een auto koopt?
Schadeverleden van een voertuig
Een kentekencheck is vooral nuttig wanneer je een tweedehands voertuig gaat kopen. Een tweedehandse auto heeft vaak al meer kilometers afgelegd, er moet dus voldoende informatie beschikbaar zijn. Bij een nieuwe auto is dat niet het geval en heeft het eigenlijk weinig zin om daar een kentekencheck te doen. In dat geval kijk je naar de aankoopspecificaties.
Een van de belangrijkste redenen om een kentekencheck te doen, is om na te gaan of de auto ooit schade heeft gehad, wanneer dat precies is gebeurd en hoe groot die schade is geweest. Met deze informatie kun je dan bepalen of de aankoop je geld wel waard is. Ook kan je in de kentekencheck zien of de auto geregistreerd staat als gestolen, of een verbod heeft voor rijden op de weg.
Laatst genoteerde kilometerstand
De kilometerstand zegt vaak iets over de staat waarin de auto verkeert en op hoeveel slijtage je dus moet rekenen. Het vervelende is dat het soms voor komt dat de kilometerstand wordt teruggedraaid, wat natuurlijk niet mag. Wanneer je nu een kentekencheck doet zal ook worden aangegeven of de kilometerstand logisch of onlogisch is. Je krijgt dus gelijk een indicatie over teruggedraaide kilometerstanden en kan daarmee de eigenaar confronteren besluiten de auto niet te kopen.
Aantal eigenaren auto
Door een kentekencheck uit te voeren, kan je gelijk zien hoeveel eigenaren een auto heeft gehad. Vaak zegt een verkoper dat hij/zij de eerste of tweede eigenaar is, omdat ze op deze manier de auto tegen een veel hogere prijs kunnen verkopen. Een kentekencheck laat zien of dit werkelijk zo is en of er mogelijk iets mis is met de auto, bijvoorbeeld omdat de auto in korte tijd een aantal eigenaren heeft gehad. Met deze informatie kan je onderhandelen over een prijsverlaging.
Maandelijkse kosten
Behalve dat je meer te weten komt over een voertuig kan een kentekencheck je ook uitgebreid vertellen hoeveel het voertuig je elke maand gaat kosten aan brandstof, afschrijving, onderhoud en wegenbelasting. Ook krijg je een geschatte indicatie (is afhankelijk van de no-claim en de gekozen verzekeringsvorm) over de verzekeringskosten. Op deze manier krijg je een indicatie van de maandelijkse kosten bij het kopen van het voertuig.
Een kentekencheck laat je ook de APK geschiedenis van een voertuig zien. Je kan dan nagaan wanneer de auto voor het laatst gekeurd is en wanneer deze keuring vervalt. Ook hiermee zou je kunnen onderhandelen over de prijs als bijvoorbeeld blijkt dat de keuring binnen korte tijd vervalt en het dus voor jouw rekening komt.
Dagwaarde
Minstens even belangrijk is om te weten wat het voertuig op dat moment waard is zodat je niet teveel betaalt. Met een kentekencheck krijg je informatie over zowel de nieuwwaarde (wat de catalogusprijs van de auto was toen deze voor het eerst werd verkocht) als de dagwaarde (wat de auto op dit moment waard is). Ook een heel goed punt om te onderhandelen over een te hoge vraagprijs.
Tijd voor een kentekencheck?
Zoals je ziet, is een kentekencheck om een aantal redenen erg belangrijk: van het aantal auto eigenaren tot het schadeverleden. Een kentekencheck kan op een aantal website gratis of tegen een kleine vergoeding gedaan worden. Bijvoorbeeld via de RDW Kentekencheck. Voor een voordelige aankoop, doe je dus eerst een kentekencheck!