25 nov 2019

Auto kopen particulier

Ga je een auto kopen van een particulier? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. We zetten de 4 belangrijkste aandachtspunten op een rijtje: van het checken van de conditie van de auto, tot de overdracht.

  1. Vraagprijs van de auto

De prijs wanneer je een auto gaat kopen van een particulier is vaak lager dan bij een dealer of garage. Dit komt omdat je (in de meeste gevallen) geen aanspraak kan doen op garantie. Ook is er geen extra service inbegrepen, zoals rijklaar maken. Het is altijd slim om vooraf onderzoek te doen of de vraagprijs reëel is. Er zijn online diverse tools om een inschatting te maken. Deze gaan uit van de nieuwprijs minus de afschrijving van het aantal gereden kilometers.

  1. Auto kopen van particulier: check de conditie bij het RDW

De auto is van een oud vrouwtje geweest en kan nog jaren vooruit. Klinkt goed natuurlijk, maar hoe kom je nu écht achter de conditie van de auto? De RDW Kentekencheck geeft je al een goed eerste beeld. Met het kenteken van de auto kan je informatie inzien zoals bijvoorbeeld de vervaldatum van de APK, of de geregistreerde tellerstand logisch is, de status van het voertuig (bijvoorbeeld ‘gestolen’ of ‘verbod voor rijden op weg’), de motor, de bruto BPM en de catalogusprijs. Dit blijft natuurlijk wel de conditie van de auto op papier. Om niet voor verrassingen te komen, is het altijd slim om een aankoopkeuring of minimaal een 10 punten check te doen. Bij een aankoopkeuring wordt een auto gecontroleerd op 30 punten. En vergeet ook zeker de proefrit niet!

  1. Kenteken overschrijven

Tijd voor de administratieve zaken! Wanneer je een auto koopt moet deze altijd op naam worden gezet. Pas vanaf dat moment is de wagen écht van jou. Om dit te regelen ga je samen met de verkoper naar een Kentekenloket. Als koper neem je een geldig identiteitsbewijs mee, de verkoper moet het volledige kentekenbewijs meenemen. De verkoper krijgt na het overschrijven een vrijwaringsbewijs, jij als koper krijgt het eerste deel van de tenaamstellingscode. Een kenteken overschrijven moet je altijd doen: het maakt niet uit of je een auto van een particulier koopt, of bij een dealer aanschaft.

  1. Auto kopen particulier: geld overmaken?

Nog een belangrijke laatste stap: de overdracht van de auto en het geld. Het gaat natuurlijk om een flink bedrag, dus je wil de garantie van een soepel en veilig betalingsproces. Bij een auto kopen van een particulier is het risico natuurlijk groter, zeker als je iemand bijvoorbeeld alleen maar van een berichtje van Marktplaats kent. Een Kentekenloket locatie is een fijne ontmoetingsplaats. Het is een publieke locatie, met specialisten van een autobedrijf in de buurt. Wil je de overdracht en afspraken tussen jou en de verkoper op papier hebben? Maak dan gebruik van een koopovereenkomst.

We hopen dat deze 4 handige particulier auto kopen tips je verder helpen! Veel plezier met de aankoop van je nieuwe auto.

Gerelateerde artikelen

Lees ook deze andere artikelen