26 jun 2024

Auto op naam zetten als buitenlander

Kan ik een auto op naam zetten als buitenlander, zonder Nederlands paspoort of rijbewijs? Er zijn een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen, om een auto op naam te zetten met buitenlands rijbewijs. Op naam zetten kan in dit geval alléén bij een RDW-keuringsstation en RDW-balie, niet bij een Kentekenloket. We zetten in deze blog alles op een rijtje! 

Auto op naam zetten voorwaarden

Er zijn een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen, om een auto over te kunnen schrijven:

  • Je moet het overschrijven van een kenteken persoonlijk doen; (je mag als natuurlijk persoon ook een erkend bedrijf machtigen (digitale machtiging, ook als het voertuig niet in de bedrijfsvoorraad staat))
  • Je moet minimaal 18 jaar auto zijn om een auto op naam te zetten;
  • Je moet in Nederland wonen en bij een gemeente zijn ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP).

Bij het overschrijven van een kenteken moet je als koper altijd een geldig identiteitsbewijs kunnen tonen. Maar wat is de definitie van ‘geldig’? Geldige documentatie is een Nederlands rijbewijs (met geboortedatum), een Nederlands paspoort (met BSN-nummer) of een Nederlandse identiteitskaart (met BSN-nummer).

Auto op naam zetten met buitenlands rijbewijs

Wanneer je niet uit Nederland komt of geen Nederlands rijbewijs hebt, dan zijn er andere legitimatiedocumenten nodig. Dit gaat allemaal over het gebruik van een auto in Nederland. Verkoop je de auto aan het buitenland? Dan is er een ander proces, lees hiervoor onze blog ‘Auto verkopen aan buitenland’. Op naam zetten kan bij een RDW-keuringsstation en RDW-balie. Helaas niet bij een Kentekenloket.

  • Identiteitskaart of rijbewijs uit een EU of EVA-land. Het gaat hier om de lidstaten uit de Europese Unie: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk en Zweden. Daarnaast zijn er ook nog de lidstaten van de EVA (Europese Vrijhandel Associatie) waar Noorwegen, IJsland, Liechtenstein en Zwitserland tot behoren.
  • Een diplomatiek paspoort: voor personeel van diplomatieke missies.
  • Nederlands reisdocument voor vreemdelingen: voor personen zonder de Nederlandse nationaliteit, maar wel in het bezit van een geldige verblijfsvergunning type I of II.
  • Nederlands reisdocument voor vluchtelingen: voor personen zonder de Nederlandse nationaliteit, maar wel in het bezit van een geldige verblijfsvergunning type III of IV.
  • Dienstpaspoort: voor personeel van diplomatiek missies.
  • Buitenlands paspoort.

Er is nog één ding waar je op moet letten. Staat er geen BSN-nummer op het paspoort of de identiteitskaart, dan is er aanvullend een uittreksel uit de Basisregistratie Personen (BRP) nodig. Dit uittreksel moet je aanvragen bij de gemeente.

Kortom, het is mogelijk om een auto op naam te zetten met een buitenlands rijbewijs. Je moet in alle gevallen wel in de Basisregistratie Personen staan en een uittreksel BRP meenemen. Verkoop je de auto aan iemand die in het buitenland is ingeschreven? Dan gelden de regels van export en moet je de auto uitvoeren.

Gerelateerde artikelen

Lees ook deze andere artikelen