27 jul 2022

Diesel of benzine: wat is de beste keuze?

De meeste auto’s rijden op diesel of benzine. Er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen deze soorten auto’s én de kosten die je ervoor betaalt. Wat is de beste keuze voor jou? En wat is het meest voordelig en toekomstbestendig? In deze blog staan we stil bij de verschillende voor- en nadelen van diesel- of benzineauto’s.

Diesel of benzine kopen

Twijfel je nog of je een auto met diesel of benzine wilt kopen? Dan is het handig om de belangrijkste verschillen te weten. Deze zetten we voor je op een rij:

BenzineDiesel
Relatief hoge onderhoudskostenRelatief lage onderhoudskosten
Relatief lage wegenbelastingRelatief hoge wegenbelasting
Hoogste CO2-uitstootMeer uitstoot van fijnstof en stikstofoxiden
Over het algemeen minder zuinige motorRelatief zuinige motor
Benzineprijs is hoger dan dieselprijsDieselprijs per liter lager
Aanschafprijs is relatief lagerAanschafprijs is relatief hoger

 

Bereken de kosten

Beide soorten auto’s hebben verschillende kosten die relatief hoog of laag zijn. Wat is dan de beste keuze? Wanneer diesel of benzine? Dat hangt af van hoeveel je de auto gebruikt. Wanneer je jaarlijks veel kilometers rijdt, is een dieselauto vaak een slimmere keuze. Dit omslagpunt zit vaak tussen de 20.000 en 30.000 kilometers per jaar. Maar ook andere factoren spelen een rol. Denk aan aanschafprijs, afschrijving, verzekering, wegenbelasting, brandstofprijzen en onderhoud. Het loont daarom om voor jouw eigen situatie het omslagpunt te berekenen.

Klaar voor de toekomst?

Ook in de auto-industrie kunnen we er niet omheen: we moeten onze uitstoot verminderen. Vooral bij dieselauto’s zie je dat uitstootnormen continu verlaagd worden, zodat ze steeds schoner rijden. In verschillende steden mag je er dan ook niet meer in met een oude dieselauto. Ook benzineauto’s hebben met veranderende regels te maken. In het Klimaatakkoord van het kabinet staat daarnaast een voorstel voor een algeheel verkoopverbod van diesel- of benzineauto’s in 2030. Maar wat is dan wel een toekomstbestendige keuze? Bij elektrische auto’s zien we juist steeds meer innovatie die de actieradius en oplaadtijd verbeteren én de aanschaf goedkoper maken.

Diesel- of benzineauto kopen? Vergeet niet het kenteken over te schrijven!

Wanneer je een nieuwe of tweedehandsauto koopt, moet je jouw kenteken overschrijven. Dit doe je samen met de verkoper en regel je eenvoudig via een Kentekenloket bij jou in de buurt. Overschrijven bij een Kentekenloket heeft verschillende voordelen. Zo heb je altijd een veilige omgeving voor de overdracht en combineer je het overschrijven eenvoudig met onze andere diensten.

Gerelateerde artikelen

Lees ook deze andere artikelen