23 okt 2024

Eerste auto kopen? Hier moet je rekening mee houden bij de kentekenoverschrijving 

Autosleutels in de hand

Ga jij binnenkort je eerste auto kopen? Dat is fantastisch, maar er zal ongetwijfeld ook veel op je af komen. In deze blogpost geven we een aantal tips met betrekking tot je eerste auto kopen en leggen we uit waar je rekening mee moet houden bij het overschrijven van een kenteken.

Eerste auto kopen tips

#1. Voer een kentekencheck uit 
De meeste mensen die een eerste auto kopen, schaffen een occasion aan. In dat geval is het altijd aan te raden om een kentekencheck uit te voeren. Een kentekencheck geeft je informatie over het aantal eigenaren, het schadeverleden en de laatst geregistreerde kilometerstand. Bovendien kun je zo ook de dagwaarde (wat de auto op dit moment waard is) achterhalen. Als de vraagprijs hoger ligt dan de dagwaarde, kun je mogelijk nog onderhandelen over een lagere prijs. 

#2. Laat de auto controleren 
Ga je je eerste auto kopen, dan wil je natuurlijk voorkomen dat je een miskoop doet. Tenzij je zelf heel veel kennis hebt van auto’s en prima in staat bent om de technische staat van de auto te beoordelen, laat dan in elk geval (voordat je een deal sluit!) de auto op 10 punten controleren. Een uitgebreide aankoopkeuring behoort eveneens tot de mogelijkheden en is prettig als je graag wat meer zekerheid wilt.

#3. Zorg dat je alle benodigde documenten bij je hebt
Wanneer je met de verkoper afspreekt om de koop af te handelen, zorg dan dat je een geldig Nederlands legitimatiebewijs meeneemt. Dit mag een identiteitskaart, paspoort of rijbewijs zijn. De verkoper moet de tenaamstellingscode en de kentekencard (of het voormalige papieren kentekenbewijs) meenemen. Zonder deze documenten kan het kenteken niet op jouw naam worden gezet!

#4. Overleg met de verkoper wie de overschrijfkosten betaalt
De kosten voor het kenteken overschrijven bedragen €13,10. Meestal neemt de koper de overschrijfkosten voor zijn of haar rekening, maar de verkoper mag ze ook betalen. Je kunt ook afspreken om de kosten te delen.

#5. Sluit meteen na het overschrijven een autoverzekering af
Zodra de auto op jouw naam staat, moet je volgens de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WAM) in elk geval een WA-verzekering hebben. Zonder WA-verzekering mag je de weg niet op! Regel je de overschrijving bij onze partner Univé, dan kun je een WA, WA+ of All Risk autoverzekering afsluiten tegen een zeer aantrekkelijke premie. 

#6. Hou je brievenbus in de gaten
Bij de overschrijving krijg je een formulier met het eerste deel van de nieuwe tenaamstellingscode mee. Dit is het tenaamstellingsverslag en moet je goed bewaren. Je mag hiermee, mits je een bevestiging van de autoverzekeraar hebt gekregen, meteen met je eerste auto de weg op. Zorg wel dat je je brievenbus de dagen daarna goed in de gaten houdt, want je krijgt de kentekencard per post toegestuurd. Deze moet je vanaf 14 dagen na de overschrijving kunnen laten zien als je staande wordt gehouden voor een controle. Hou er wel rekening mee dat je altijd het kentekenbewijs moet kunnen laten zien als je met de auto in het buitenland rijdt. 

Gerelateerde artikelen

Lees ook deze andere artikelen