Grijs kenteken: wat is het en kan je het particulier rijden?
Groene, blauwe of donkerblauwe kentekenplaten; deze varianten zie je regelmatig op de weg. Maar wat als mensen het hebben over grijze kentekens? Er zijn toch helemaal geen grijsgekleurde kentekenplaten in Nederland? Dat klopt, maar toch is er zoiets als een grijs kenteken. We vertellen je in deze blog wat zo’n grijs kenteken precies is en waarmee je rekening moet houden als jij een auto met grijs kenteken particulier wil rijden.
Een grijs kenteken is gewoon geel
De benaming grijs kenteken heeft niks te maken met de kleur van de kentekenplaat, die zijn gewoon geel zoals de meeste voertuigen in Nederland. Een grijs kenteken is een voertuig wat door de Belastingdienst is aangemerkt als een bestelauto van een bedrijf. Lang geleden waren de kentekenbewijzen deel I bij deze voertuigen grijs, vandaar de term grijs kenteken. Hoe herken je zo’n grijs kenteken op de weg? Heel eenvoudig, ze beginnen allemaal met de letters B of V.
Voordelen van een grijs kenteken
Uiteraard is het voor klusjesmannen, hondenuitlaatservices en glazenwassers handig om een auto te hebben waar alle spullen (of honden) makkelijk inpassen. Maar er zijn voor ondernemers ook een aantal financiële voordelen verbonden aan een grijs kenteken. De belangrijkste twee voordelen zijn:
- Je betaalt minder wegenbelasting.
- Je betaalt geen BPM (Belasting op Personenauto’s en Motorvoertuigen) bij de aankoop van een nieuwe bedrijfsbus.
Voorwaarden voor het aanvragen van een grijs kenteken
Klinkt mooi, minder wegenbelasting en geen BPM betalen. Kom maar op met die bestelbus! Helaas, zo werkt het niet. Om misbruik van de grijze kentekens tegen te gaan hanteert de Belastingdienst strenge voorwaarden voor het aanvragen van een grijs kenteken. Ten eerste moet je een BTW-nummer hebben om voor een grijs kenteken in aanmerking te komen. Het voertuig met grijs kenteken moet vervolgens ook op naam staan van de persoon aan wie het BTW-nummer is uitgegeven. Daarnaast is het belangrijk dat 10% van je totale jaarlijkse kilometers zakelijk gereden worden en je moet minstens 5 jaar aan alle voorwaarden voldoen.
Ook de auto zelf moet aan een aantal voorwaarden voldoen om een grijs kenteken te krijgen. Je kan dus niet zomaar je Kia Picanto op een grijs kenteken zetten. Zo moet een bestelbus een vlakke laadvloer hebben, mogen er geen zitplaatsen in het laadruim zitten en mag het voertuig maximaal 3500 kilo wegen. Wil je per categorie precies weten welke eisen de Belastingdienst stelt aan een bestelbus? Op de website van de Belastingdienst vind je alle eisen qua ombouwen en inrichting.
Grijs kenteken particulier rijden?
Ga jij elk weekend vissen en heb je een uitpuilende kofferbak vol materiaal? Of misschien heb je 3 grote honden en wil je een bus met voldoende ruimte voor 3 ruime hondenbenches? Dan is zo’n omgebouwde bestelbus natuurlijk dé oplossing voor chronisch ruimtetekort.
Wil je een bestelauto kopen als particulier, dan is het belangrijk om te weten dat de fiscale voordelen voor jou niet gelden. Zodra je als particulier een bestelbus koopt, verandert het kenteken naar een normaal geel kenteken en vervallen alle voordelen. Ben je op zoek naar een jonge tweedehands bestelbus of pick-up truck? Dan is het goed om te weten dat bij een bestelauto die nog geen vijf jaar oud is, je rest BPM betaalt bij aankoop. Pas na vijf jaar is de BPM afgeschreven en hoeven particulieren geen rest BPM meer te betalen. Houd daar dus rekening mee in jouw zoektocht naar de ideale omgebouwde bestelbus.