9 aug 2021

Heeft mijn elektrische fiets een kenteken nodig?

Elektrische fietsen zijn enorm populair. Of je nu woon-werkverkeer milieuvriendelijker wilt maken, of er graag op uit gaat door heel Nederland: een elektrische fiets is dé uitkomst. Maar hoe zit het eigenlijk met elektrische fietsen en kentekens? En het overschrijven van een kenteken? We vertellen je er alles over in deze blog.

E-bikes en speed pedelecs: wat is het verschil?

Om je meer te kunnen vertellen over elektrische fietsen en kentekens, beginnen we met het verschil in elektrische fietsen in Nederland. Zo heb je twee veelvoorkomende soorten: e-bikes en speed pedelecs. Het belangrijkste verschil tussen een normale e-bike en een speed pedelec is de maximale snelheid van de trapondersteuning. Een e-bike ondersteunt tot maximaal 25 kilometer per uur, een speed pedelec tot maximaal 45 kilometer per uur. Daarnaast verschilt ook het motorvermogen en kan je langer fietsen met een speed pedelec dan een e-bike. Daarom gelden er voor speed pedelecs ook andere regels dan voor e-bikes.

Elektrische fiets met kenteken: speed pedelec

Omdat een speed pedelec tot maximaal 45 kilometer per uur trapondersteuning geeft, wordt het voertuig gezien als bromfiets. Voor bromfietsen geldt dat je een kenteken nodig hebt om te rijden op de openbare weg. Voorheen hadden deze snelle elektrische fietsen een blauw kenteken. Sinds 1 januari 2017 is dit aangepast naar een geel kenteken. Het gele kenteken schroef je eenvoudig achterop de speed pedelec, zodat deze zichtbaar is voor iedereen. Heb je een normale e-bike? Dan heb je geen kenteken nodig.

Elektrische fiets kenteken aanvragen

Zonder kenteken mag je niet meer op de openbare weg rijden met een speed pedelec. Doe je dat wel, dan riskeer je een fikse boete. Wil je een elektrische fiets kenteken aanvragen? Dat doe je direct zelf bij het RDW, of in sommige gevallen regelt de dealer dit.

Elektrische fiets kenteken overschrijven

Wisselt een speed pedelec van eigenaar? Dan moet je het kenteken laten overschrijven, net zoals bij een bromfiets. Samen met de (ver)koper ga je naar een Kentekenloket. Je hebt de volgende documenten nodig: een geldig Nederlands identiteitsbewijs, kentekencard en de tenaamstellingscode. Vervolgens laat je het kenteken overschrijven. De kosten voor het overschrijven van een kenteken zijn overal in Nederland 12,50 euro.

Gerelateerde artikelen

Lees ook deze andere artikelen