Hoe werkt een elektrische auto?
We rijden steeds vaker in een elektrische auto. En dat is niet zo vreemd, want elektrisch rijden heeft veel voordelen. Een elektrische auto rijdt dynamisch, heeft vaak meer ruimte én is beter voor het milieu. Van buiten ziet een elektrische auto er niet heel anders uit dan een traditionele auto. Van binnen is het een ander verhaal. Hoe werkt een elektrische auto eigenlijk? In deze blog lees je er alles over.
Hoe werkt de accu van een elektrische auto?
Elke auto heeft energie nodig om te rijden. Bij brandstofauto’s komt deze uit benzine of diesel, maar bij een elektrische auto komt de energie uit een lithium-ion-batterij. Accupakketten met zo’n batterij hebben een hoge energiedichtheid en slijten niet snel. Dat zorgt voor een grotere actieradius en een langere levensduur. Ook temperatuur speelt een belangrijke rol in de werking van je accu. Deze presteert namelijk het beste bij een temperatuur tussen de 20 en 25 graden. Staat je auto in de vrieskou of heb je ‘m zwaar belast? Dan helpt een geconditioneerd accupakket om de accu op de juiste temperatuur te houden.
Hoe werkt de motor van een elektrische auto?
Vanuit de accu gaat de energie door een inverter. Deze zorgt ervoor dat de elektromotor de energie op het juiste niveau binnenkrijgt, waardoor de motor zeer nauwkeurig wordt aangestuurd. Een andere eigenschap van een elektromotor is dat er geen vertraging in zit. Waar je bij een brandstofauto tussendoor moet schakelen om het koppel hoog te houden, heb je bij een elektromotor direct de volledige capaciteit. Hiermee ga je in een paar tellen van 0 naar 100 kilometer per uur! Tenslotte gebruik je de elektromotor ook tijdens het remmen. Hiermee ben je in staat krachtiger af te remmen én energie te regenereren.
Hoe laad je een elektrische auto op?
Voor het opladen van een elektrische auto heb je twee opties. Met AC-laadpalen maak je gebruik van wisselstroom. Met behulp van een ingebouwde lader wordt deze omgezet naar gelijkstroom, waarmee je de accu oplaadt. Daarnaast heb je ook snellaadstations. Deze leveren direct gelijkstroom en hebben een vermogen tot wel 350 kilowatt. Hiermee is jouw elektrische auto in een mum van tijd opgeladen.
Welk onderhoud heeft een elektrische auto nodig?
Een elektrische auto heeft bijna geen bewegende onderdelen, waardoor je minder last hebt van slijtage. Je hebt dan ook bijna geen auto onderhoud nodig. Bij een onderhoudsbeurt controleer je eigenlijk alleen de remmen, ruitenwissers en banden. Hierdoor zijn de kosten voor onderhoud een stuk lager dan bij een brandstofauto.
Regel de praktische zaken bij Kentekenloket
Wil jij een elektrische auto kopen? Vergeet dan niet om het kenteken over te schrijven. Dit kan gemakkelijk bij één van de ruim 750 locaties van Kentekenloket!