Kenteken tractor? Dit zijn de nieuwe regels
Kentekens voor tractors en landbouwvoertuigen zijn al jarenlang een hoofdpijndossier in de Tweede kamer. Een dwangsom uit Brussel dwong de Nederlandse overheid om de knoop door te hakken, waar al sinds mei 2017 op werd gewacht. De laatste hindernis is nu genomen. Op 19 mei ging ook de Eerste Kamer akkoord met de kentekenplicht voor trekkers en landbouwvoertuigen. Nu is het nog wachten op het Koninklijk besluit en dan is de wet per 1 januari 2021 officieel.
Landbouw kentekenplaatplicht: keuren of niet?
Wat betekent de landbouw kentekenplicht nu in de praktijk? De RDW start het registratiesysteem op. Vervolgens start een overgangsperiode om voertuigen aan te melden, zonder dat schouwen vereist is. Na die tijd moet dit wel. Dit moet bij een RDW-keuringsstation gebeuren.
Het registeren van bestaande voertuigen kan vanaf 1 januari t/m 31 december 2021 via de website van de RDW. Na 31 december 2021 is registratie via de website niet meer mogelijk. Dan moet, net als voertuigen die pas na 31 december 2020 in gebruik zijn genomen, het voertuig eerst worden gekeurd bij één van de keuringsstations van de RDW. De kosten voor registratie bedragen € 18. Als een voertuig moet worden gekeurd komen deze kosten er nog bovenop. Een keuring kost zo’n € 200.
Na het registeren ontvang je een kentekencard waarmee je jouw kentekenplaat kan aanvragen. Voor bestaande voertuigen waarmee harder wordt gereden dan 25 km/u of met een ontheffing geldt een kentekenplaatplicht per 1 januari 2021. Dit geldt ook voor nieuwe voertuigen ongeacht snelheid. Vanaf 1 januari 2025 moeten alle geregistreerde voertuigen verplicht een kentekenplaat voeren.
Een GV-plaat moet eveneens geregistreerd worden, maar blijft behouden.
Overige nieuwe regels landbouwvoertuigen
De maximumsnelheid voor landbouwverkeer gaat van 25 km/u naar 40 km/u. Door ieder voertuig te registreren, kan Nederland ook voldoen aan de Europese APK-plicht. Deze geldt echter alleen voor voertuigen die een constructiesnelheid hebben boven de 40 km/u, of voor voertuigen die voor niet-landbouw doeleinden worden ingezet.
Uitzonderingen kentekenplaatplicht landbouwvoertuigen en trekkers
De wetgeving kent een aantal uitzonderingen op de kentekenplaatplicht voor landbouwvoertuigen. Bijvoorbeeld voor voertuigen die het erf nooit verlaten en voor fruitpluktreintjes of smalspoortrekkers tot 1,30 meter breedte. Getrokken werktuigen moeten voorzien zijn van een witte kentekenplaat met het kenteken van het trekkend voertuig. Kan de aanhanger in combinatie met het voertuig harder dan 25 km/u, dan is een eigen plaat nodig.
Benieuwd of jouw landbouwvoertuig onder de nieuwe wetgeving valt?
Op landbouwkentekenplaat.nl kom je er gemakkelijk achter. Hier staat alle informatie over trekker kenteken aanvragen en de registratie.