Kentekenplaat kopen: wat, waar en hoe
Is jouw kentekenplaat gestolen of ernstig beschadigd? Dan moet je nieuwe kentekenplaten bestellen. Ook wanneer er slechts één kentekenplaat ontbreekt (voor of achter) mag je de weg niet op en riskeer je een boete wanneer je dit wel doet. Een kentekenplaat kopen kan alleen bij een RDW erkende kentekenplaatfabrikant.
Waar kan ik een nieuwe kentekenplaat kopen?
Zonder kentekenplaat mag je in Nederland niet de weg op. Het is dus belangrijk om dit snel te regelen. Een kentekenplaat bestellen in Nederland kan alleen bij een door de RDW erkende kentekenplaatfabrikant. Deze fabrikanten herken je aan het RDW-erkenningsschild en een sticker met de tekst ‘afgifte kentekenplaten’ (bijvoorbeeld PartsPoint). Op de website van het RDW staat een lijst met alle bedrijven waar je een nieuwe kentekenplaat kan kopen. Zo weet je dat je met een gecertificeerde partij te maken hebt. Online zijn er namelijk veel websites die kentekenplaten aanbieden die niet gecertificeerd zijn. Wanneer je een hier een kentekenplaat bestelt loop je het risico op een boete en komt de auto niet door de APK-keuring.
Kentekenplaat bestellen – wat moet ik meenemen?
Wanneer je een nieuwe kentekenplaat gaat kopen moet je een aantal documenten meenemen:
- Een geldig legitimatiebewijs
- De kentekencard die bij het voertuig hoort, of het papieren kentekenbewijs.
Kan je het kentekenbewijs niet tonen? Dan moet je een vervangend kentekenbewijs aanvragen via de RDW. In onze blog ‘Kentekenbewijs kwijt? Dit moet je doen!’ lees je alle stappen die je moet ondernemen.
Kentekenplaat en duplicaatcode
Van de kentekenplaatfabrikant ontvang je nieuwe kentekenplaten. Er is één verschil met jouw originele kentekenplaten: ze zijn nu voorzien van een duplicaatcode. De duplicaatcode op een kenteken geeft aan hoeveel vervangende kentekenbewijzen voor het betreffende voertuig zijn afgegeven. Wist je dat er in Nederland jaarlijks ongeveer 65.000 duplicaatcodes worden afgegeven?
De duplicaatcode staat ook wel bekend onder de naam ophoogcode. Welke duplicaatcode er op de kentekenplaat komt te staan is afhankelijk van de reden van afgifte. Dit kan zijn eerste afgifte, omwisseling of vermissing.
Kosten kentekenplaat laten maken
Wanneer je een nieuwe kentekenplaat gaat kopen heb je ook te maken met bijkomende kosten. Er is hier geen vast bedrag voor in Nederland, de fabrikant van de kentekenplaten mag dit zelf bepalen. Gemiddeld liggen de kosten tussen de 25 en 45 euro.