8 aug 2022

Motor overschrijven: waar moet je aan denken?

Een geweldige rijervaring, de files voorbij én een voordelige rit. Motorrijden heeft veel voordelen ten opzichte van autorijden. Volgens cijfers van het CBS zijn er dan ook elf procent meer motorrijders in Nederland dan tien jaar geleden. Denk jij ook na over de aanschaf van een motor? In deze blog lees je waar je allemaal aan moet denken bij het overschrijven van jouw motor.

Motor of auto?

Met een motor rijd je een stuk goedkoper dan in een auto. Dat zit ‘m niet alleen in de aanschaf, maar ook in onderhoud en brandstofkosten. En wat goed is voor je portemonnee, is ook goed voor het milieu. Zo heb je minder materialen nodig om een motor te produceren én hebben motoren minder uitstoot. Niet zo vreemd dus dat veel mensen kiezen voor een motor.

Regels voor overschrijven motor

Heb jij een nieuwe motor gekocht? Dan ben je verplicht om deze op jouw naam te laten zetten. Dit kan je alleen zelf regelen, samen met de verkoper. Wat zijn verder de voorwaarden van het RDW? Een motor overschrijven kan wanneer:

  • Je minimaal 18 jaar oud bent
  • Je in Nederland woont en ingeschreven staat in de Basisregistratie Personen (BRP) van jouw gemeente
  • Het kentekenbewijs compleet is, inclusief tenaamstellingscode

Online je motor overschrijven

Voor het overschrijven van jouw motor kan je altijd terecht bij een Kentekenloket. Met ruim 750 locaties is er altijd een loket bij jou in de buurt. Daarnaast combineer je dit eenvoudig met een autocheck of aankoopkeuring. Regel jij je overschrijving liever online? Dan zijn er een paar zaken die je nodig hebt. Ten eerste kan online je kenteken overschrijven alleen met een kentekencard en identiteitsbewijs die een chip hebben. Ook heb je een telefoon nodig die chips kan lezen, zodat je online een identiteitscheck kan doen. Heb je een papieren kentekenbewijs? Dan moet je toch naar een Kentekenloket.

Kosten voor overschrijven motor

Voor het overschrijven van een kenteken betaal je altijd 12,50 euro. Dat geldt voor het overschrijven van caravans, auto’s én motoren. Ook maakt het niet uit of je jouw kenteken online overschrijft of bij een Kentekenloket.

Gerelateerde artikelen

Lees ook deze andere artikelen