8 aug 2023

Motor overschrijven: waar moet je aan denken?

De koplamp van een motor is groot in beeld

Motorrijden heeft veel voordelen ten opzichte van autorijden. Om te beginnen is het een stuk goedkoper. Dat zit ‘m niet alleen in de aanschaf, maar ook in onderhoud en brandstofkosten. En wat goed is voor je portemonnee, is ook goed voor het milieu. Zo heb je minder materialen nodig om een motor te produceren én hebben motoren minder uitstoot. Daarnaast is het prettig dat je de files gewoon voorbij kunt rijden. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de rijervaring zelf! Niet zo verwonderlijk dus, dat veel mensen kiezen voor een motor. Een eigen motorfiets kopen is opwindend, maar het is belangrijk om je hoofd erbij te houden en ervoor te zorgen dat alles goed geregeld wordt. Want of je nu een nieuwe of tweedehands motor koopt, je moet hoe dan ook de motor op naam zetten. Hieronder lees je alles dat je moet weten over een motor overschrijven.

Wanneer moet je een motor overschrijven?

Heb jij een nieuwe motor gekocht? Dan ben je verplicht om de motor op jouw naam te laten zetten. Dit noemen we ook wel de motor tenaamstellen. Wanneer je de motor bij een dealer koopt, zal die doorgaans de overschrijving voor je regelen. Koop je een motorfiets van een particulier dan moet je zelf de motor overschrijven, samen met de verkoper.

Kan iedereen een motor tenaamstellen?

In principe kan iedereen een motor op naam zetten, zolang: 

 • Je minimaal 18 jaar oud bent;
 • Je in Nederland woont en ingeschreven staat in de Basisregistratie Personen (BRP) van jouw gemeente;
 • Je in het bezit bent van een geldig Nederlands legitimatiebewijs;
 • Het kentekenbewijs van de motorfiets compleet is (inclusief tenaamstellingscode).

Kan ik een motor op naam zetten zonder rijbewijs?

Je kunt een motor overschrijven zonder rijbewijs, mits je aan de hierboven genoemde voorwaarden voldoet. Ben je bijvoorbeeld nog bezig met motorrijlessen, dan zou je dus alvast een motorfiets kunnen aanschaffen. Houd er wel rekening mee dat een eigen motor altijd verzekerd moet zijn, ook als je er nog niet mee gaat rijden!

Waar kan ik mijn motor op naam zetten?

Een motor op naam zetten kan bij een RDW balie of keuringsstation, maar we raden aan om naar een Kentekenloket te gaan. 

De voordelen van een motorfiets overschrijven bij een Kentekenloket:

 • Met 750+ locaties in Nederland zit er altijd een Kentekenloket bij jou in de buurt;
 • Alle vestigingen van het Kentekenloket zijn RDW-erkend;
 • Je hebt een veilige en neutrale plek om de tenaamstelling te regelen;
 • Er zijn deskundige medewerkers die eventuele vragen kunnen beantwoorden;
 • De overschrijving is binnen enkele minuten geregeld.

Motor overschrijven: wat heb ik nodig?

Zodra jij en de (ver)koper een overeenkomst hebben bereikt, kan de overschrijving geregeld worden. Daarbij zijn de volgende documenten nodig:

 • Een geldig legitimatiebewijs (ID-kaart, paspoort of Nederlands rijbewijs);
 • De kentekencard of (als de verkoper nog een papieren kentekenbewijs heeft) het originele tenaamstellingsbewijs en het overschrijvingsbewijs;
 • De 9-cijferige tenaamstellingscode.

Lees ook: Kentekenbewijs kwijt? Dit moet je doen!

 

Hoe werkt een motorfiets overschrijven?

Een motor overschrijven werkt hetzelfde als een auto overschrijven. De koper en verkoper kunnen samen naar een Kentekenloket gaan, maar de koper kan ook zelf de motor overschrijven. In het tweede geval moet de verkoper het kentekenbewijs en de tenaamstellingscode aan de koper meegeven. De motorfiets dient bij de verkoper te blijven tot de overschrijving geregeld is. Het vrijwaringsbewijs dat de koper mee krijgt, moet aan de verkoper worden gegeven. Die kan dan namelijk aantonen dat hij of zij niet langer verantwoordelijk is voor het voertuig. De koper krijgt tevens het eerste deel van de nieuwe tenaamstellingscode, welke de koper zelf goed moet bewaren.

Zodra de motorfiets op naam van de koper staat en deze de verplichte verzekering heeft afgesloten, mag de nieuwe eigenaar er meteen mee de weg op. Het kentekenbewijs wordt binnen enkele werkdagen per post naar de nieuwe eigenaar van de motorfiets verzonden. 

Indien er in de tussentijd bij controle om een kentekenbewijs wordt gevraagd, is dat geen probleem; vanaf 14 dagen na de overschrijving ben je pas verplicht om het te kunnen laten zien. Hou wel in gedachten dat je in het buitenland altijd een kentekenbewijs moet kunnen laten zien. Met andere woorden: je kunt beter niet naar het buitenland gaan met je nieuwe motor als je het kentekenbewijs nog niet in je bezit hebt.

Kan een motor overschrijven online?

Wil je bijvoorbeeld een motor overschrijven op zondag en is er geen Kentekenloket in de buurt open, dan kun je wellicht online je motor overschrijven. Je moet dan wel aan een aantal aanvullende voorwaarden voldoen:

 • Je hebt de kentekencard en de tenaamstellingscode van de motorfiets bij de hand. Een motor met een papieren kentekenbewijs kun je niet online overschrijven.
 • Je hebt een geldig Nederlands paspoort of een Nederlandse identiteitskaart of een Nederlands rijbewijs dat na 14 november 2014 is uitgegeven (eerder uitgegeven rijbewijzen bevatten namelijk geen chip).
 • Je beschikt over een smartphone met een NFC-chiplezer (iPhone 7 of nieuwer met iOS 13.2 of nieuwer, of een ander toestel met Android 7.0 of nieuwer). Dit is noodzakelijk om je identiteit te kunnen verifiëren.

Als je niet aan deze drie voorwaarden kunt voldoen, is de motor overschrijven digitaal niet mogelijk en moet je naar een ‘fysieke’ vestiging toe. 

Hoe moet je een motor overschrijven met DigiD?

Een motor overschrijven via DigiD werkt als volgt:

 • Ga naar https://www.rdw.nl/inloggen en log in met je DigiD.
 • Verifieer je identiteit met de eenmalige identiteitscheck.
 • Volg de instructies op het scherm.
 • Betaal de overschrijvingskosten (€12,50) via iDeal.

Na het afronden van de betaling is het raadzaam om je mailbox in de gaten te houden. Je ontvangt in totaal 3 e-mails: (1) een bevestiging van de aanvraag, (2) een bevestiging van je betaling en overschrijving en (3) een link naar het vrijwaringsbewijs en het eerste deel van de tenaamstellingscode.

Wat moet een motor overschrijven kosten?

Je zult ongetwijfeld gemerkt hebben dat alles elk jaar een beetje duurder wordt. Een motorvoertuig overschrijven is daar geen uitzondering op. Waar de kosten voor het overschrijven van een motor in 2023 nog €11,40 bedroegen, geldt in 2024 een tarief van €12,50. Het maakt voor de kosten overigens niet uit waar je heen gaat voor je motor overzetten; het tarief is overal hetzelfde. 

Ja, ik wil een motor overschrijven in de buurt!

Wil jij het kenteken overschrijven van de motor die je zojuist gekocht hebt, of je verkochte motor op naam zetten van de nieuwe eigenaar? Maak het jezelf gemakkelijk en regel het bij een Kentekenloket. Zoek een Kentekenloket en laat meteen de motor overschrijven in de buurt. Onze behulpzame medewerkers zorgen ervoor dat alles binnen enkele minuten netjes geregeld is!

Gerelateerde artikelen

Lees ook deze andere artikelen