6 mrt 2024

Tractor overschrijven: dit moet je weten

Tractor werkend op het land

Ben je van plan om een tractor te kopen? Dan is het belangrijk dat deze op jouw naam wordt gezet. Dit noemen we overschrijven. Wanneer je een nieuwe tractor aanschaft bij een dealer, zal deze de overschrijving voor je in orde maken. Maar als je een (tweedehands) tractor van een particulier koopt, dan moet je zelf de tractor registreren. Hieronder lees je wat je moet weten over waar je terecht kunt voor het overschrijven van een tractor, wat je nodig hebt, hoeveel het kost en waar je rekening mee moet houden als je nieuwe trekker eenmaal op jouw naam staat. 

Waarom moet je een tractor overschrijven?

Wanneer een tractor van eigenaar wisselt is het wettelijk verplicht om het voertuig op naam van de nieuwe eigenaar te zetten. Als koper weet je dan zeker dat de tractor officieel jouw eigendom is, en kun je een WA-verzekering afsluiten. Maar ook voor de verkoper is de overschrijving van belang; met het vrijwaringsbewijs dat wordt afgegeven bij de overschrijving, kan hij of zij namelijk aantonen niet langer verantwoordelijk te zijn voor de verplichtingen die gepaard gaan met het bezit van het landbouwvoertuig. 

Kan iedereen een trekker registreren bij de RDW?

Je kunt een trekker registreren op jouw naam als je minimaal 18 jaar oud bent, woonachtig bent in Nederland en staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Een rijbewijs is niet verplicht.

Waar kan ik een tractor op naam zetten?

Je kunt een tractor registeren bij een RDW-balie, een RDW keuringsstation of een Kentekenloket.

De voordelen van een trekker overschrijven bij een Kentekenloket:

  • Overal 
    Met ruim 750 locaties in Nederland zit er altijd een Kentekenloket in de buurt
  • RDW-erkend
    Elk Kentekenloket werkt volgens de normen van de RDW 
  • Veilig
    Een neutrale plek voor de tenaamstelling
  • Deskundig
    De ervaren medewerkers van het Kentekenloket kunnen al je vragen beantwoorden
  • Efficiënt
    Een tractor registreren is binnen een paar minuten geregeld 

Tractor registreren: wat heb ik nodig?

Wil je een tractor registreren bij de RDW, dan zijn er een aantal documenten nodig:

Ben jij de verkoper?
Dan moet je de kentekencard en de tenaamstellingscode meenemen. Heb je nog een papieren kentekenbewijs voor het landbouwvoertuig? In dat geval heb je het originele tenaamstellingsbewijs (Deel IB) en het overschrijvingsbewijs nodig. 

Ben je (een deel van) de tenaamstellingscode of het kentekenbewijs kwijt? In dat geval moet je eerst een nieuwe tenaamstellingscode of een nieuw kentekenbewijs aanvragen voordat je de tractor kunt verkopen.

Ben jij de koper?
Dan hoef je alleen een geldig legitimatiebewijs mee te nemen.

Landbouwvoertuigen registreren, hoe werkt dat? 

Landbouwvoertuigen registreren werkt in principe hetzelfde als een auto overschrijven of een motor overschrijven. Het is het makkelijkste als de koper en verkoper samen naar een Kentekenloket gaan, maar als de verkoper de benodigde documenten meegeeft kan de koper ook alleen gaan.

Na de overschrijving van de trekker worden er twee documenten overhandigd:

  • Het tenaamstellingsverslag 
    Dit is voor de koper. Op het tenaamstellingsverslag staan de eerste vier cijfers van de nieuwe tenaamstellingscode. Bewaar deze goed!
  • Het vrijwaringsbewijs
    Dit is voor de verkoper. Dit document is het bewijs dat het voertuig niet langer eigendom is van de verkoper.

Vanaf dit moment staat de trekker op naam van de nieuwe eigenaar. Het tweede deel van de tenaamstellingscode en de kentekencard wordt binnen enkele werkdagen per post naar het adres van de koper verzonden.

Kan ik online een trekker registeren?

Het kan soms voorkomen dat de verkoop van een tractor plaatsvindt op een dag en tijdstip dat er geen loket in de buurt open is. Mogelijk kun je dan online de tractor overschrijven via de website van de RDW. Er moet dan wel aan de onderstaande voorwaarden voldaan worden:

  • De verkoper heeft een kentekencard op creditcardformaat. Online een tractor registreren bij de RDW is niet mogelijk met een papieren kentekenbewijs.
  • De verkoper heeft de tenaamstellingscode van het over te schrijven voertuig.
  • De koper heeft een geldig Nederlands paspoort of een Nederlandse identiteitskaart of een Nederlands rijbewijs dat na 14 november 2014 is uitgegeven (eerder uitgegeven rijbewijzen bevatten geen chip).
  • De koper heeft een smartphone met de DigiD app én een NFC-chiplezer (een iPhone 7 of nieuwer of een ander toestel met Android 7.0 of nieuwer).

 

Oude rode oldtimer tractor in een graanveld

Wat moet een trekker overschrijven kosten?

Een trekker overschrijven kost €12,50, dus hetzelfde als bijvoorbeeld een auto overschrijven. Het maakt voor de kosten niet uit of je de trekker laat registreren bij een RDW-vestiging of bij een Kentekenloket. Regel je de overschrijving online, dan dient het bedrag met iDeal voldaan te worden. 

Welke verplichtingen heb ik als de tractor op mijn naam staat?

Laat je een trekker overschrijven op jouw naam, dan ben je vanaf dat moment verantwoordelijk voor de verplichtingen die gepaard gaan met het bezit van het voertuig. Daaronder vallen:

  • De verzekeringsplicht
    De Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) schrijft voor dat elk motorrijtuig (en dus ook een landbouwvoertuig zoals een trekker), vanaf het moment dat het op jouw naam staat, WA-verzekerd moet zijn. Je moet deze WA-verzekering direct na aankoop van het voertuig afsluiten bij een RDW-erkende verzekeringsmaatschappij. Mocht je schade veroorzaken met je trekker, dan zal deze in de meeste gevallen door de WA-verzekering gedekt worden.
  • De APK-plicht
    Als eigenaar van een tractor ben je ook verantwoordelijk voor de Algemene Periodieke Keuring (APK). Vrijwel alle landbouwvoertuigen met een maximale constructiesnelheid van meer dan 40 kilometer per uur vallen namelijk onder de APK-plicht. Je kunt de keuring laten uitvoeren bij een RDW keuringsstation.
  • De kentekenplaatplicht
    We kennen verschillende soorten kentekenplaten in Nederland. Sinds 1 januari 2021 is er een kentekenplaatplicht voor trekkers en landbouwvoertuigen die harder rijden dan 25 kilometer per uur en na 31 december 2020 in gebruik zijn genomen. Deze voertuigen dienen van een gele kentekenplaat voorzien te zijn. Er zijn wel een aantal uitzonderingen, bijvoorbeeld voor bepaalde landbouwvoertuigen die nooit het erf verlaten. Op www.landbouwkentekenplaat.nl kun je nagaan of jouw tractor wel of geen kentekenplaatplicht heeft. Goed om te weten is dat de kentekenplaatplicht vanaf 1 januari 2025 zal gelden voor alle landbouwvoertuigen met registratieplicht.

Ja, ik wil een trekker overschrijven in de buurt!

Een trekker overschrijven bij een Kentekenloket biedt zowel de koper als de verkoper de zekerheid dat de verkoop netjes en correct wordt afgehandeld. Zoek een Kentekenloket in de buurt – onze medewerkers helpen je graag om de tenaamstelling vandaag nog te regelen!

Gerelateerde artikelen

Lees ook deze andere artikelen