4 apr 2023

Veilig rijden: hoe vaak APK laten uitvoeren?

Veiligheid boven alles! Daarom zijn algemene periodieke keuringen (APK) wettelijk verplicht. Zonder geldige APK keuring mag je de weg niet op. Doe je dit toch, of parkeer je de auto op de rijweg dan riskeer je een boete bovenop de boete die je krijgt omdat de auto niet voor de vervaldatum is goedgekeurd. Laat tijdig een APK uitvoeren, maar hoe vaak moet dat dan?

De APK geeft een beeld van de technische staat van een auto op het moment van de keuring. Het is een controle op verkeersveiligheid, uitstoot en de registratie. Al een bericht gekregen van de overheid dat je auto gekeurd moet worden? Wacht niet te lang, niet alle garages hebben last minute ruimte voor een APK.

Hoe vaak APK?

Heb je een nieuwe auto? Dan moet je na 4 jaar voor de eerste keer keuren. Je krijgt van de overheid de tweede APK-herinnering als de auto 6 jaar oud is. Twee jaar later moet je jaarlijks de auto laten keuren. Dit geldt voor alle benzine- en elektrisch aangedreven auto’s van na 1 januari 2005. Is je benzine of elektrische auto van voor 1 januari 2005? Dan moet je jaarlijks de auto laten keuren.

Auto’s op diesel of LPG

Voor auto’s die op diesel of LPG rijden, gelden weer andere regels. De eerste APK keuring moet je laten uitvoeren wanneer de auto 3 jaar oud is. Hierna ga je elk jaar met de auto naar de garage voor een keuring.

Oudere auto’s

Rijd je in een auto van 30 jaar of ouder? Dan moet je 1 keer per 2 jaar een APK laten uitvoeren. Is je auto 50 jaar of ouder? Dan hoeft deze niet meer APK gekeurd te worden. De RDW zal je een vrijstellingsbrief sturen ter herinnering.

APK is geen onderhoudsbeurt

Veel bestuurders verwarren de APK met een onderhoudsbeurt. Een kleine of grote beurt brengt jouw auto weer in topconditie waardoor je niet alleen beter en veiliger rijdt, maar ook APK-afkeuring voorkomt. Een APK geeft alleen aan dat je auto veilig is gekeurd voor weggebruik, maar het zegt niet alles over je auto.

Maak een APK-afspraak

Laat bijtijds een APK-keuring uitvoeren bij een RDW-erkend bedrijf. Vaak kan dit kosteloos bij een grote of kleine onderhoudsbeurt. Een Kentekenloket is altijd onderdeel van een autobedrijf dat RDW is erkend. Ga veilig de weg op en laat je auto op tijd en voordelig keuren. Je vindt hier een Kentekenloket dat een APK-keuring voor jou uitvoert.

Gerelateerde artikelen

Lees ook deze andere artikelen