29 mrt 2022

Wat is de bijtelling voor 2022?

Staat er op jouw oprit een auto van de zaak waar je ook privé mee rijdt? Dan krijg je te maken met bijtelling. Elk jaar veranderen de regels en wordt de bijtelling iets hoger. Benieuwd wat dit betekent voor jouw bijtelling in 2022? Hieronder lees je alles over de bijtellingsregels van 2022. Ook ontdek je hoe je jouw bijtelling berekent.

 

Wat is bijtelling?

Ben jij een zakelijke rijder en rijd je met jouw auto van de zaak privé meer dan 500 kilometers per jaar? Dan ziet de overheid de auto niet meer alleen als hulpmiddel voor je werk, maar ook voor je privésituatie. Jouw auto van de zaak is dan eigenlijk een extra inkomst en dus moet je hierover ook belasting betalen. Dit is bijtelling.

Veranderingen in de bijtelling 2022

Voor elke benzine- en dieselauto die meer dan nul gram aan CO2 per kilometer uitstoot, moet je een bijtelling van 22% betalen. Deze standaard bijtelling is in 2022 niet veranderd ten opzichte van vorige jaren. Voor elektrische auto’s is dat een ander verhaal. Elektrische auto’s rijden een stuk zuiniger, waardoor jij een steentje bijdraagt aan een schoner milieu. De overheid stimuleert de aanschaf van elektrische auto’s door er een lager prijskaartje aan te hangen. Toch wordt de bijtelling voor elektrische auto’s met de jaren minder voordelig. Hoe meer er op de markt komen, hoe hoger de bijtelling. De bijtelling in 2022 voor elektrische auto’s is 16%, terwijl dat in 2021 nog slechts 12% was.

Jouw bijtelling berekenen

Als jij meer dan 500 kilometer privé met jouw auto van het werk rijdt, dan is het verstandig om je bijtelling te berekenen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.  De hoogte van jouw bijtelling in 2022 is afhankelijk van drie factoren:

  1. Cataloguswaarde van de auto. Deze waarde kun je opvragen bij het RDW. In onze blog ‘Wat is mijn auto waard?’ lees je meer informatie die het RDW verstrekt. Bezit je een auto ouder dan 15 jaar? Dan gelden er andere regels. Bekijk hiervoor de youngtimer regeling.
  2. Voor een auto die rijdt op brandstof ben je snel klaar, daarvoor geldt standaard 22% bijtelling. De bijtelling in 2022 voor elektrische auto’s is 16%. Dit percentage geldt alleen over de eerste €35.000 aan cataloguswaarde. Als jouw elektrische auto een hogere waarde heeft, dan betaal je over elke euro boven de €35.000 22% bijtelling.
  3. Belastingschijf waar de bijtelling in valt. Deze laatste factor bepaalt het belastingpercentage waarmee je rekent. De bijtelling van een auto wordt bij je loon opgeteld. Is jouw loon vervolgens tussen de €0 en €69.398, dan val je in de eerste schijf met een percentage van 37,07%. Elk loon boven de €69.398 valt in de tweede schijf van 49,50%.

Auto controleren bij Kentekenloket

Wanneer je met jouw auto van de zaak ook veel privékilometers maakt, is het fijn om te weten of je bijtelling betaalt voor een goede en betrouwbare auto. Laat daarom je auto controleren bij Kentekenloket. Een expert kijkt dan met je mee naar de belangrijkste aandachtspunten.

Gerelateerde artikelen

Lees ook deze andere artikelen