27 mrt 2019

Wat is mijn auto waard?

Wil je graag je auto verkopen? Of ben je gewoon benieuwd hoeveel je auto ongeveer waard is? Er zijn verschillende manieren om de waarde van jouw auto te bepalen. We vertellen je er in deze blog alles over.

RWD waarde auto: doe de OVI check

De RDW biedt een databank met informatie van alle geregistreerde voertuigen in Nederland. En wist je dat je dit ook goed kan gebruiken om de waarde van een auto te bepalen? Op de RDW OVI website vul je het kenteken van je auto in, waarna alle beschikbare informatie getoond wordt. Deze informatie valt uiteen in vier categorieën:

  1. Basis: zoals de vervaldatum van de APK en het gewicht van de auto
  2. Motor & milieu: zoals milieuprestaties en het zuinigheidslabel van de auto
  3. Technisch: bijvoorbeeld het aantal zitplaatsen en de soort assen
  4. Fiscaal: zoals de bruto BPM en de catalogusprijs

Dit geeft je al een zeer waardevol beeld van alle kenmerken van de auto, wat een mooie basis is voor het bepalen van de waarde van de auto. In onze blog ‘Wat is de RDW OVI check’ vertellen we je meer over deze controle. En het mooie is dat je voor deze inschatting van de autowaarde alleen een kenteken nodig hebt. De check van het RDW is volledig gratis.

Hoe bereken ik de dagwaarde van mijn auto?

De cataloguswaarde van je auto laat zien wat deze nieuw heeft gekost. Maar je huidige autowaarde kan hier flink van afwijken. De dagwaarde is afhankelijk van verschillende factoren zoals het bouwjaar van je auto, de staat van onderhoud en het aantal kilometers op de teller. Er zijn online veel partijen die tools aanbieden voor het berekenen van de dagwaarde van je auto zoals AutoScout24 en ANWB.

Waarde auto bepalen en de verkoopprijs

Je krijgt op deze websites dan een gemiddelde verkoopprijs te zien van jouw auto. Dit hoeft natuurlijk niet direct de prijs te zijn die je zelf gaat vragen, het is altijd slim om wat ruimte voor onderhandeling in te bouwen. Dit is zeker het geval wanneer je een auto verkoopt aan een particulier, bij de verkoop aan een garage zal je in veel gevallen iets onder de dagwaarde uitkomen.

Controleer de conditie van je auto: de Auto Check

Ben je benieuwd naar de algemene conditie van je auto? Of wil je graag je auto nog in topconditie krijgen voordat je hem gaat verkopen? Kies dan voor een Auto Check van Kentekenloket. Tijdens de check controleren we je auto op 10 punten: accu, bandenspanning, bandenprofieldiepte, olie, koelvloeistof, ruitensproeiervloeistof, verlichting voor en achter en de wisserbladen voor en achter. 

Gerelateerde artikelen

Lees ook deze andere artikelen