13 jan 2025

Wat zijn de kosten van een kenteken overschrijven? Alles wat je moet weten!

Heb je een leuke occasion op het oog die binnen jouw budget valt? Vergeet dan niet dat er in elk geval nog kosten voor de auto overschrijven bij komen. Het voertuig is immers pas echt van jou als het kenteken op jouw naam is gezet. In dit artikel lees je wat een auto op naam zetten mag kosten, wie deze kosten betaalt en wat de overschrijvingskosten voor andere voertuigen zijn. Daarnaast leggen we uit met welke (mogelijke) extra kosten je rekening moet houden. 

Wat zijn de kosten voor een auto overschrijven?

De kosten voor een auto overschrijven bedragen in Nederland €13,10. Dit bedrag is altijd hetzelfde – het maakt voor de kosten voor de tenaamstelling van een auto dus niet uit of je de overschrijving online regelt of dat je naar een Kentekenloket of RDW-keuringsstation gaat. 

Wie betaalt de kosten voor de tenaamstelling van de auto?

Het maakt niet uit wie de kosten voor de tenaamstelling van de auto betaalt. In de meeste gevallen worden deze door de koper voldaan, soms neemt de verkoper deze voor zijn of haar rekening. Je kunt ook afspreken om de kosten te delen. We raden aan om dit vooraf even te overleggen, zodat er geen misverstanden ontstaan wanneer het tijd is om te betalen. 

Wat zijn de kosten voor een kenteken overschrijven van andere voertuigen?

De kosten voor een kenteken overschrijven zijn in Nederland voor alle voertuigen met een voertuiggebonden kenteken gelijk. Voor een motor overschrijven, een scooter overschrijven en een camper overschrijven betaal je dus ook €13,10 aan overschrijvingskosten. Hetzelfde geldt voor aanhangers en caravans met een toegestane maximum massa boven de 750 kg. Aanhangers en caravans met een toegestane maximum massa onder de 750 kg hebben een persoonsgebonden kenteken; ze krijgen dus hetzelfde kenteken als de auto die het voertuig trekt.

Met welke overige kosten moet je rekening houden?

Naast de kosten voor het kenteken overschrijven moet je ook rekening houden met eventuele extra kosten voor aanvullende diensten. Hierbij kun je denken aan een: 

  • Kentekencheck
    Bij aankoop van een tweedehands auto of ander voertuig is het altijd raadzaam om een kentekencheck uit te laten voeren. Op die manier kun je onder andere nagaan of het voertuig in het verleden schade heeft gehad, en zo ja, wanneer dat heeft plaatsgevonden en hoe groot de schade was. Lees ook: 5 redenen om een kentekencheck uit te voeren
  • Autocontrole op 10 punten
    Als je zelf niet heel veel technische kennis van auto’s hebt, dan is een kleine autocontrole echt een aanrader. De occasion wordt dan door een expert op 10 belangrijke punten gecontroleerd. Het keuringsrapport van zo’n autocheck kan je wellicht ook helpen om een lagere prijs te onderhandelen.
  • Uitgebreide aankoopkeuring
    Mocht je behoefte hebben aan meer zekerheid, dan kun je bij een Kentekenloket ook kiezen voor een uitgebreide auto aankoopkeuring. Deze biedt inzicht in de technische conditie van de auto en het onderhoud dat je mag verwachten. Zo kun je veel beter beoordelen of de verkoper een eerlijke prijs vraagt.
  • Autoverzekering
    Je mag niet onverzekerd de weg op. Het is daarom raadzaam om zodra het kenteken op jouw naam is gezet, meteen een autoverzekering af te sluiten. Via onze partner Univé kun je een extra voordelige WA, WA+ of All Risk autoverzekering afsluiten. 

Tot slot

Zoals je hebt kunnen lezen komen er sowieso nog wel wat kosten boven op de prijs van de auto zelf. Maar als je een goede occasion hebt uitgezocht, hoef je er met een beetje geluk daarna niet al te veel meer aan uit te geven!

Gerelateerde artikelen

Lees ook deze andere artikelen