Wist je dat…? 4 leuke kentekenweetjes van Kentekenloket
Het kenteken: misschien niet het meest spannende onderdeel van de auto, maar wel erg handig. Je gebruikt je kenteken om de voordeligste autoverzekering te berekenen, je downloadt op basis van het kenteken de schadehistorie en maak je het erg bont in het verkeer, dan weet de politie via je kenteken je zo te vinden. Maar waar komt dat kenteken vandaan? En was het eerste kenteken gewoon 1? Wij zetten in deze blog 4 interessante kentekenweetjes op een rij.
1. Eerste kenteken ooit
Het eerste kenteken ooit werd uitgegeven in Frankrijk in 1893, kort daarna volgden Duitsland (1896) en Nederland (1898). Op 26 april 1898 kreeg de heer W.A. van Dam uit Groningen het eerste Nederlandse kenteken uitgereikt, dat was simpelweg het nummer één. Zijn broer J. van Dam kreeg diezelfde dag het tweede kenteken, nummer twee uitgereikt. Uiteindelijk zou het nog tot 1906 duren voor men in Nederland zou starten met het toevoegen van letters. Het laatste numerieke kenteken van ons land was 2065.
2. Verschillende soorten kentekens
Auto’s die nu op kenteken worden gezet, krijgen een kenteken volgens het format: X-999-XX, en zeer binnenkort (2024) GBB-01-B. Tenzij je natuurlijk recht hebt op een speciaal kenteken, zoals leden van het Koninklijk Huis, diplomaten of voertuigen van Defensie. Zij krijgen:
- AA: Kenteken van een lid van het Koninklijk Huis. In tegenstelling tot de reguliere kentekens worden deze bij de aanschaf van een nieuwe auto wél vervangen. De auto van Koning Willem-Alexander rijdt op dit moment rond met kenteken AA-86.
- CD: Corps Diplomatique. Deze kentekens worden uitgereikt aan buitenlandse diplomaten die in Nederland verblijven.
- BN/GN: Buitenlands personeel van ambassades en consulaten die geen diplomatieke status hebben (de CD’s), krijgen een GN of BN kenteken gevolgd door 4 cijfers.
- DM: Militaire voertuigen. Ook kentekens die beginnen met KA, KL tot en met KZ, LM, LO, LU en MC zijn militaire voertuigen
3. Kentekenhumor
Een populair spelletje op de achterbank tijdens een lange autorit: grappige kentekens spotten. In Nederland zal je niet zo snel gegiechel op de achterbank horen, door het ontbreken van klinkers zijn er niet zo gek veel grappige combinaties te vinden. Voor 1978 was het makkelijker, toen zaten er nog wel klinkers in de Nederlandse kentekens. In België en Duitsland zorgen de klinkers voor (al dan niet bewuste) leuke combinaties. Belgische favorieten zijn 007-LOL, NR-PLAAT en 911-BYE. Duitse topcombinaties zijn dan weer GEL-UK9, D-OM-123 en BL-UT-164.
4. Kassa kassa: gepersonaliseerde kentekenplaten goed voor de staatskas
De Verenigde Staten, Zwitserland, Oostenrijk, België en de Verenigde Arabische Emiraten verdienen flink aan gepersonaliseerde nummerplaten. Sinds de invoering in 2014 haalden onze zuiderburen al meer dan 26 miljoen euro extra inkomsten binnen dankzij deze persoonlijke kentekens. Omwille van onze voertuiggebonden kentekenplaten zit zo’n gepersonaliseerde nummerplaat er voor ons waarschijnlijk niet in.
Alhoewel....
De Tweede Kamer wil dat het kabinet onderzoekt of er een gepersonaliseerd kenteken kan komen. Dus wie weet... in de toekomst...