Snel de weg op met je nieuwe auto

17 december 2019 • kentekenloket

Na lang zoeken heb je jouw ideale nieuwe auto weten te vinden. Wellicht heb je verschillende garages bezocht en tevens tweedehands auto’s met bijvoorbeeld het BOVAG-keurmerk bekeken. Uiteraard heb je ook een aantal occasions van garages in de buurt, op Marktplaats of op andere websites onderworpen aan een kritische blik. Je hebt de perfecte auto gevonden en wilt natuurlijk zo snel mogelijk de weg op. Wat moet je doen om de weg op te mogen?

Wat moet er geregeld worden?

Misschien is dit niet de eerste auto die je koopt en weet je dat de auto verzekeren en het overschrijven van het kenteken van de nieuwe auto de twee belangrijkste zaken zijn na de aankoop van het voertuig. Heb je voor het kopen van de auto ook bekeken wat de kosten gaan worden voor de wegenbelasting? Ontdek meer over deze kosten door bijvoorbeeld een kentekencheck te doen op het internet. Naast deze belasting is het verstandig om ook pechhulp te regelen. Zo kom je onderweg nooit zonder hulp te staan en beschik je bij een noodzakelijke reparatie in een garage over een vervangende auto.

Dichtstbijzijnde kentekenloket vinden

Voor het overschrijven van de auto, ook wel het op naam zetten van de auto genoemd, kun je online direct het adres van het meest dichtbije kentekenloket vinden. Neem je ID-bewijs en rijbewijs mee en uiteraard de papieren die bij de nieuwe auto horen. Natuurlijk dien je een compleet kentekenbewijs van de aangekochte auto bij je te hebben. Bezoek het loket samen met de verkoper van de auto. Hij of zij ontvangt dan direct een vrijwaringsbewijs, waarmee men kan bewijzen dat de auto niet meer in het eigen bezit is. Hiermee vervallen de verzekeringsplicht en wegenbelastingplicht voor de oude eigenaar. Overigens heeft de huidige eigenaar niet mee bij het overschrijven, het kan alleen handig zijn omtrent de afhandeling. Per post ontvang je de moderne kentekencard van je nieuwe auto.

Kentekencode kwijt?

Raak je de viercijferige code van de RDW kwijt? Tegenwoordig kun je de code online opvragen. Handig wanneer je jouw auto wilt verkopen. Hou er wel rekening mee dat je bij de online aanvraag van de code niet direct een nieuwe code ontvangt. Hier zit doorgaans twee tot drie dagen tijd tussen.

Na het auto verzekeren de weg op

Voor je in jouw nieuwe auto de weg op gaat, dient de auto verzekerd te zijn. De WA-verzekering is verplicht. Bij een kostbare, nieuwere auto is het verstandig om te kiezen voor een uitgebreider pakket wat betreft de verzekering. Zo kun je bij bijvoorbeeld ruitschade en schade door eigen schuld ook rekenen op een vergoeding. Maak bij het auto verzekeren een vergelijking tussen de verschillende aanbieders.