Waar moet je op letten bij het kopen van een elektrische auto?

25 februari 2019 • kentekenloket

Denk je erover na om een elektrische auto te kopen? Dan zijn er enkele aandachtspunten voor de aankoop. We geven je in deze blog 3 handige aankooptips, zo koop je zonder zorgen een elektrische auto. 

Aankooptip #1: wat is de actieradius van de elektrische auto?

Een eerste belangrijke tip voor het kopen van een elektrische auto, is om te kijken naar de actieradius. Welke afstand ga je afleggen met de auto? De actieradius verschilt erg per model elektrische auto en de opgegeven waarde is vaak het optimale cijfer. Waar een Tesla Model S een actieradius heeft van ruim 510 kilometer, kan je in een Citroen C-Zero slechts 90 kilometer rijden.

Je rijstijl en het gebruik van bijvoorbeeld airco or verwarming kan hier al sterk invloed op uitoefenen.

Aankooptip #2: opladen elektrische auto

Niet alleen de actieradius is een belangrijk punt van een elektrische auto om rekening mee te houden, ook het opladen van de auto speelt een grote rol. Er zijn over het algemeen drie plekken om je elektrische auto op te laden: via een thuislaadpunt, een publiek oplaadpunt of op het werk. Bij publieke oplaadpunten heb je in de meeste gevallen een laadpas nodig, waarbij je betaald voor het aantal kwh dat je afneemt.

Aankooptip #3: nieuwe of tweedehands elektrische auto?

Het grote voordeel van een tweedehands elektrische auto is natuurlijk een lagere aankoopprijs. Maar door alle ontwikkelingen op het gebied van elektrische auto’s, zal je al snel achterlopen. Het is vooral belangrijk dat de accu sterk genoeg is om nog een aantal jaar mee te gaan. Het batterijenpakket van een elektrische auto is namelijk veruit het duurste onderdeel.

Nieuwe auto kopen? Kies voor een Kentekenloket aankoopkeuring

Wil je een tweedehands auto elektrische auto kopen, maar heb je geen idee in welke staat deze is? Kies dan voor zekerheid, kies voor een aankoopkeuring. Bij een aankoopkeuring controleren we je auto uitvoerig, zodat je zelf een beter inzicht krijgt of de vraagprijs aansluit bij de daadwerkelijke conditie van de auto.