APK keuring bij Kentekenloket

alt

Als autobezitter kom je er niet onderuit: de APK, een wettelijk verplichte keuring van je auto. We vertellen je graag wat meer over het ‘waarom, wanneer, wat en waar’ over deze auto keuring.

Waarom een APK keuring?

Een APK keuring van je auto is verplicht in Europa, ter bevordering van de verkeersveiligheid en ter bescherming van het milieu. Tijdens een APK keuring wordt er naar diverse punten gekeken. We zetten er een aantal voor je op een rijtje:

✔ Bandencontrole: op profieldikte, maat, bandenspanning en algemene staat

✔ Uitlaat: deze mag niet lekken, stevig aan de auto vastzitten en voldoen aan roetuitstoot

✔ Carrosserie: controle op roest, scheuren en uitstekende delen

✔ Remmen: controle op remdruk, werking van de handrem

✔ Verlichting: voldoet deze aan alle wettelijke eisen?

✔ Wielophanging en stuurinrichting: zit er niet teveel speling op? Zitten alle bouten en moeren goed vast?

✔ Zicht, vergrendeling en geluid: werken sloten goed? Zijn er geen (grote) beschadigingen in het zichtveld? Werken de ruitensproeiers?

Wanneer moet ik mijn auto laten keuren?

Zonder geldige APK check mag je niet de weg op. Doe je dit wel, dan riskeer je boetes en ben je ook nog eens niet verzekerd bij een ongeluk. Het is dus belangrijk om inzicht te hebben in wanneer je auto gekeurd moet worden.

Er zijn hierbij twee situaties te onderscheiden: wanneer een voertuig al eerder is gekeurd en wanneer dit nog niet het geval is. Wanneer het voertuig al eerder is gekeurd, dan is de vervaldatum van de auto keuring te zien op het keuringsrapport. Is het voertuig nog niet eerder gekeurd? Raadpleeg dan een APK-keuringsschema, om te zien wanneer een voertuig voor het eerst gekeurd moet worden.

APK keuring bij aankoop van een nieuwe auto

Bij aankoop van een nieuwe auto kan je meteen een APK keuring laten doen. Hierdoor weet je dat je het komende jaar veilig de weg op kan. Ook wordt er meteen gekeken naar eventuele gebreken die voor APK afkeur zouden kunnen zorgen. Zo kom je niet voor technische gebreken te staan en weet je zeker dat je voorlopig kan genieten van de door jou gekochte auto.

APK keuring bij een Kentekenloket

Een Kentekenloket is altijd onderdeel van een autobedrijf dat door de RDW is erkend. Hierdoor kan je bij bijna elk Kentekenloket terecht voor een APK keuring. Vind hier een Kentekenloket dat een APK keuring kan verzorgen en maak vandaag nog een afspraak voor een APK keuring .