Scooter overschrijven

Wil je een snorfiets, scooter of brommer kopen of verkopen? Dan moet je de scooter op naam zetten van de nieuwe eigenaar. Dit noemen we overschrijven of tenaamstellen. Een brommer overschrijven is het makkelijkst bij een Kentekenloket. Hieronder leggen we uit waarom die overschrijving zo belangrijk is, wat je nodig hebt voor een bromfiets overschrijven, waar je terecht kunt en wat het kost. 

Waarom is een scooter overschrijven nodig?

Een scooter overschrijven bij (ver)koop is wettelijk verplicht. Het is ook belangrijk voor zowel de oude als de nieuwe eigenaar:

Voor de verkoper

Verkoop je zelf de brommer of scooter? Dan wil je de scooter op naam zetten van de nieuwe eigenaar. Jij krijgt dan als verkoper namelijk een vrijwaringsbewijs; dit is een officieel document waarmee je kunt aantonen dat je niet langer verantwoordelijk bent voor de verplichtingen die gepaard gaan met het bezit en gebruik van het voertuig. Je kunt dan de verplichte WA-verzekering stopzetten. Lees ook: Wat is een vrijwaringsbewijs?

Voor de koper

Ben jij degene die de bromfiets koopt? Dan wil je natuurlijk ook de brommer overschrijven op jouw naam. Je bent als eigenaar namelijk verplicht om minimaal een WA-verzekering af te sluiten (ook als je niet met het voertuig rijdt!), en dit kun je pas na het overschrijven van het voertuig regelen. Dat moet je meteen na aankoop doen, want zelfs één dag niet verzekerd zijn zal je hoe dan ook een fikse boete opleveren. De nieuwe scooter overzetten op jouw naam is natuurlijk ook belangrijk omdat je dan kunt bewijzen dat jij de rechtmatige eigenaar bent. Dat is wel zo prettig als je om wat voor reden dan ook staande wordt gehouden door de politie.

Scooter op naam zetten: wat heb je nodig?

Wil je een bromfiets, snorfiets of scooter op naam zetten van de nieuwe eigenaar, dan heb je de volgende documenten nodig:

 • Een geldig legitimatiebewijs
  Dit kan een Nederlands identiteitsbewijs, paspoort of rijbewijs zijn. De koper moet ook een geldig legitimatiebewijs meenemen!
 • Kentekenbewijs
  Heb je nog een papieren kentekenbewijs in plaats van een kentekencard? Dan heb je een tenaamstellingsbewijs, overschrijvingsbewijs en geldig legitimatiebewijs nodig. Kentekenbewijs kwijt? Dit moet je doen!
 • De tenaamstellingscode van de scooter, brommer of snorfiets
  Deze 9-cijferige code hoort bij je kentekencard. Als je nog een papieren kentekenbewijs hebt, dan heb je geen tenaamstellingscode nodig.

Waar kan ik de tenaamstellingscode vinden?

De tenaamstellingscode bestaat uit twee delen. Deel 1, dat uit vier cijfers bestaat, vind je op het tenaamstellingsverslag dat je hebt gekregen toen je je voertuig kocht. Deel 2, dat uit vijf cijfers bestaat, zit bij de kentekencard, die krijg je per post opgestuurd. Je hebt beide delen van deze 9-cijferige code nodig als je je scooter, bromfiets of snorfiets wilt verkopen, schorsen, uitvoeren of slopen. Ben je de tenaamstellingscode of een deel ervan kwijt? Dan moet je eerst een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen bij de RDW. Als het voertuig op jouw naam staat en je DigiD of eHerkenning hebt, dan kun je de nieuwe code online aanvragen en meteen downloaden.     

Kan ik een bromfiets op naam zetten als ik geen rijbewijs heb?

Wil je een bromfiets overschrijven op jouw naam, dan heb je zelf een geldig Nederlands legitimatiebewijs nodig. De verkoper heeft de kentekencard en tenaamstellingscode of het tenaamstellingsbewijs en overschrijvingsbewijs nodig. Het is dus niet verplicht om in het bezit van een rijbewijs te zijn. Wel moet je minimaal 16 jaar zijn.

Lees ook: De scooter kenteken check: zo zit het

Waar kan ik mijn brommer overschrijven?

Een scooter, bromfiets of snorfiets overschrijven kan bij een RDW-balie, een RDW-keuringsstation, een PostNL-servicepunt of een Kentekenloket. Je kunt het beste een snorfiets, scooter of brommer overzetten bij een Kentekenloket.

Wat zijn de voordelen van een scooter overschrijven bij een Kentekenloket?

Het Kentekenloket:

 • Is RDW-erkend;
 • Heeft 750 locaties door heel Nederland;
 • Biedt een veilige omgeving voor de overdracht;
 • Regelt binnen een paar minuten de overschrijving;
 • Biedt diverse aanvullende diensten.

Een brommer op naam zetten, hoe werkt dat?

Een snorfiets, brommer of scooter overzetten op naam is heel eenvoudig, zeker als je dit via een Kentekenloket regelt. Het werkt als volgt: 

 • Stap 1: Verzamel de benodigde documentatie
  De verkoper dient de kentekencard (of het tenaamstellingsbewijs en overschrijvingsbewijs) en beide delen van de tenaamstellingscode mee te nemen. De koper heeft alleen een geldig Nederlands legitimatiebewijs nodig.
 • Stap 2: Ga samen naar een Kentekenloket in de buurt
  Samen met de (ver)koper ga je naar een Kentekenloket. Een afspraak maken is niet nodig. Een medewerker van het Kentekenloket zet het voertuig op naam van de nieuwe eigenaar. Het overschrijven is al binnen een paar minuten geregeld. 
 • Stap 3: Bewaar de documenten die je krijgt
  De verkoper ontvangt het vrijwaringsbewijs en de koper krijgt het eerste deel van de nieuwe tenaamstellingscode, die goed bewaard moet worden.  
 • Stap 4: Hou de brievenbus in de gaten
  De koper ontvangt het tweede deel van de tenaamstellingscode en de kentekencard binnen vijf werkdagen per post.  
 • Stap 5: Vergeet de WA-verzekering niet
  Voordat je als koper meteen de weg op gaat, ben je verplicht om minimaal een verplichte WA-verzekering af te sluiten. 

Kan ik ook online een bromfiets overschrijven?

Wil je een brommer overschrijven op zondag maar is er geen Kentekenloket in de buurt dat op zondag geopend is? Dan is het goed om te weten dat een nieuwe scooter op naam zetten ook online kan, mits je als verkoper aan de onderstaande voorwaarden voldoet:

 • Je beschikt over een kentekencard.
  Online een scooter tenaamstellen is niet mogelijk als je nog een papieren kentekenbewijs hebt. 
 • Je bent in het bezit van een geldig Nederlands legitimatiebewijs met een chip. 
  Dat kan een identiteitskaart of een paspoort zijn, of een rijbewijs dat na 14 november 2014 is uitgegeven (oudere rijbewijzen zijn niet van een chip voorzien). 
 • Je hebt een smartphone met een NFC-chiplezer.  
  Dat wil zeggen een iPhone 7 of hoger met iOS 13.2 of een Android smartphone met minimaal Android 7.0. De NFC-chiplezer is vereist voor het uitvoeren van een digitale identiteitscheck.

Uiteraard moet je (net als bij overschrijven op een fysieke locatie) ook de 9-cijferige tenaamstellingscode van het voertuig bij de hand hebben.

 

Wat moet een scooter overschrijven kosten?

In Nederland bedragen de kosten voor een bromfiets overschrijven €12,50. Het maakt daarbij niet uit of je de brommer laat overschrijven bij de RDW, een PostNL-servicepunt of een Kentekenloket. Ook als je de tenaamstelling online regelt bedragen de kosten €12,50. 

Wie betaalt de kosten voor het kenteken overschrijven van een brommer?

In de meeste gevallen betaalt de koper de kosten om de scooter op naam te zetten. Soms biedt de verkoper aan om het bedrag te voldoen. Je kunt echter ook afspreken om de kosten te delen. Het maakt voor de overschrijving in elk geval niet uit wie het bedrag betaalt.

Ja, ik wil een scooter overschrijven in de buurt!

Ben je inmiddels overtuigd door de voordelen van een brommer registreren via een Kentekenloket? Zoek vandaag nog een Kentekenloket bij jou in de buurt. Op die manier weet je zeker dat de overschrijving netjes én snel geregeld wordt! Je kunt overigens ook bij ons terecht voor onder andere een auto overschrijven en een camper of caravan overschrijven.