Kentekenbewijs kwijt? Dit moet je doen!

7 januari 2019 • kentekenloket

Kentekenbewijs kwijt van je auto, of is deze zwaar beschadigd? Dan is het noodzakelijk om een vervangend kentekenbewijs aan te vragen. We vertellen je alles over de stappen die je moet ondernemen.

Aanvraag nieuw kentekenbewijs

Je bent je papieren kentekenbewijs kwijt of je kentekencard. Vervelend natuurlijk, maar gelukkig is het gemakkelijk om een vervangend kentekenbewijs aan te vragen via de RDW. Volg hiervoor de onderstaande zes stappen:

  1. Ga naar het dienstenportaal van de RDW
  2. Kies voor de optie ‘Kentekencard met tenaamstellingscode aanvragen’
  3. Vul de formulier gegevens in: het kenteken van het voertuig, voertuigidentificatienummer (chassisnummer), naam, telefoonnummer, burgerservicenummer en e-mailadres
  4. Betaal de kosten van het vervangende kentekenbewijs
  5. Je ontvangt vervolgens een e-mail ter bevestiging met de aanvraaggegevens
  6. De RDW stuurt vervolgens het nieuwe kentekenbewijs en de tenaamstellingscode naar jouw adres wat bekend staat bij de gemeente

Een kentekenbewijs moet je altijd bij je hebben wanneer je gaat rijden. Het is dus essentieel om de aanvraag direct te starten, wanneer je kentekenbewijs kwijt is geraakt. Als je het kentekenbewijs voor 20:00 uur aanvraagt, dan wordt deze de volgende werkdag nog verstuurd.

Kentekenbewijs kwijt kosten

De kosten voor een vervangende kentekencard en tenaamstellingscode zijn vastgesteld op € 32,60. Deze kosten voor een nieuw kentekenbewijs betaal je gemakkelijk online via iDEAL in het dienstenportaal van de RDW.

Auto op naam zetten? Eerst het kentekenbewijs aanvragen

Wanneer je een auto op naam wilt zetten heb je het volledige kentekenbewijs nodig. Deze bestaat uit het originele Tenaamstellingsbewijs (deel IB) en het Overschrijvingsbewijs (deel II) of een kentekencard en de tenaamstellingscode. Ben je dus je autopapieren verloren? Dan kan je helaas een auto nog niet verkopen.