Kentekenplaat vastzetten voor extra veiligheid

15 mei 2020 • Linnea van den Broek

Kentekenplaat diefstal komt vaker voor dan je misschien zou denken. Elk jaar worden er ruim 65.000 kentekenplaten als gestolen of vermist opgegeven. Een extra mate van beveiliging voor kentekenplaten is dus zeker aan te raden. We vertellen je in deze blog alles over kentekenplaten vastzetten.

Kentekenplaten en diefstal

Een kentekenplaat kan je relatief eenvoudig van een auto verwijderen. Fijn wanneer je een kentekenplaat moet vervangen, maar dit maakt het ook een makkelijk doelwit voor fraude en diefstal. Een kentekenplaat is hét identiteitsbewijs voor jouw auto. Iemand anders kan dus boetes krijgen, overtredingen maken of ernstige strafbare feiten plegen op jouw ‘naam’. Het is daarom belangrijk om direct aangifte te doen, wanneer jouw kentekenplaat gestolen is.

Voorkom diefstal: kentekenplaat vastzetten

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Gelukkig zijn er manieren om je kentekenplaat te beveiligen! Zo kan je kentekenplaten laten vastzetten met speciale antidiefstalschroeven. Deze schroeven kunnen alleen met professioneel gereedschap worden bevestigd, dit is dus iets wat je bij een autobedrijf moet laten doen. De specialisten van onze Kentekenloket locaties staan voor je klaar om hierbij te helpen!

RFID kentekenplaten

Daarnaast zijn er regelmatig discussies over het gebruik van RFID-chips in kentekenplaten. RFID staat voor Radio Frequency Identification Chips. Een RFID-chip kan in het kenteken verwerkt worden en op afstand uitgelezen worden. De chip is een goede oplossing tegen fraude, maar er is kritiek op het privacy aspect. Zo kan je precies volgen waar mensen zich bevinden, hoe snel ze rijden en welke afstanden ze rijden. Wel zijn er diverse landen die al testen met de inzet van RFID-technologie in kentekenplaten.