18 jul 2019

5x: tweedehands auto kopen tips

Ben je van plan om een tweedehands auto te kopen? Dan zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. We geven je in deze blog 5 handige tweedehands auto kopen tips mee! Zo kom je nooit voor verrassingen te staan bij een aankoop.

Tip #1 Check de officiële gegevens

Met een beetje onderzoek vooraf kom je al een hoop te weten over een auto. Zo kan je op de website van het RDW voor een gratis kentekencheck kiezen. Dit geeft onder andere informatie over het aantal eigenaren, de vervaldatum van de APK, de tellerstanden en de status van het voertuig (gestolen, geëxporteerd, verzekerd). Waar je nog meer op moet letten bij het kopen van een auto? Controleer het kentekenbewijs, in combinatie met het identiteitsbewijs van de verkoper en het chassisnummer op het voertuig. Ook het onderhoudsboekje geeft je waardevolle informatie.

Tip #2 Kies voor een aankoopkeuring

Het is soms lastig om te bepalen wat de staat is van een tweedehands auto. Daarom raden we een aankoopkeuring aan. Zo kom je er van te voren exact achter wat de technische staat van de auto is, welk onderhoud je kan verwachten en of de vraagprijs aansluit bij de daadwerkelijke conditie van de auto. Bij een aankoopkeuring controleren we de auto op 30 punten zoals visuele controle (zoals krassen en deuken), comfort (zoals verlichting en audio), veiligheid (zoals airbags en gordels) en alles onder de motorkap. Na de aankoopkeuring ontvang je een keuringsrapport met alle punten.

Tip #3 Uitgebreide proefrit

Een 3e  tweedehands auto kopen tip: vergeet zeker een uitgebreide proefrit niet! Maak een proefrit over verschillende soorten wegen (dus niet alleen een klein stukje bij de verkoper) zoals in de stad, op een buitenweg en op de snelweg. Zo krijg je pas echt een goede indruk van de auto. Let er tijdens de proefrit op dat alles in de auto goed functioneert. Denk hier aan het dashboard, de ruitenwissers en de airconditioning. Ook slijtage aan de wagen kan je herkennen, bijvoorbeeld aan geluidjes tijdens het rijden over drempels.

Tip #4 Neem iemand anders mee

Ben je na het zien van de foto’s online al helemaal verliefd op een auto? Dan neem je vaak de kleine mankementen voor lief, of betaal je eigenlijk meer dan de auto waard is. Onze vierde tweedehands auto kopen tips is dan ook om iemand anders mee te nemen wanneer je gaat kijken naar een tweedehands auto. Zo kan iemand objectief met je meekijken en adviseren. En zeker als deze persoon wat verstand van auto’s heeft is dat een extra voordeel!

Tip #5 Maak duidelijke afspraken

Tot slot geven we je nog graag een 5e  tip mee: maak duidelijke afspraken. Zeker bij een tweedehands auto van een particulier is dit extra belangrijk. Sluit een koopovereenkomst samen met de verkoper, met onder andere de garantievoorwaarden. Ga tot slot samen met de verkoper naar een Kentekenloket om de auto over te laten schrijven. De auto staat dan persoonlijk op jouw naam en vanaf dit moment ben jij verantwoordelijk ervoor.

We hopen dat deze 5 tweedehands auto kopen tips je verder helpen! Veel plezier met de aankoop van je tweedehands auto.

Gerelateerde artikelen

Lees ook deze andere artikelen