11 mei 2021

Alles over de witte kentekenplaat

In Nederland kom je verschillende soorten kentekens tegen op voertuigen. In deze blog vertellen we je alles over een witte kentekenplaat. Wanneer heb je er een nodig? Waar kan je een witte kentekenplaat kopen? Lees de antwoorden hieronder in deze blog.

Witte kentekenplaat

Een witte kentekenplaat is een bijzondere verschijning in Nederland. Je kan hem namelijk voor verschillende doeleinden inzetten! Zo heb je een witte kentekenplaat nodig voor:

  • Kentekenplaat aanhanger of caravan: Je hebt een witte kentekenplaat nodig voor aanhangers of caravans met een massa minder dan 750 kilo. Dit is een combinatie van het gewicht van de lege aanhanger en het maximale laadvermogen.
  • Kentekenplaat fietsendrager: Ook voorwerpen die het zicht op een reguliere kentekenplaat ontnemen, zoals een fietsendrager, moeten een witte kentekenplaat hebben met hetzelfde kenteken als het trekkende/voerende voertuig.
  • Kentekenplaat aanhangsel motor- of bromfietsen: Een witte kentekenplaat gebruik je ook bij aanhangsels voor motorvoertuigen, of voor aanhangsels voor bromfietsen.

Welke witte kentekenplaat bestellen?

Afhankelijk van het voertuig, zijn er witte kentekenplaten in verschillende formaten:

  • Kentekenplaat aanhanger t/m 750 kilo en voor aanhangsels op een motorvoertuig op meer dan 2 wielen of op een aanhangwagen: 520 x 110 mm of 340 x 210 mm.
  • Kentekenplaat aanhanger voor aanhangwagens van of aanhangsels op een motorvoertuig op 2 wielen met of zonder zijspan: 210 x 143 mm.
  • Kentekenplaat voor aanhangwagens van of aanhangsels op een bromfiets: 100 x 175 mm of 145 x 125 mm.

Witte kentekenplaat kopen?

Witte kentekenplaten koop je bij een door het RDW erkende kentekenplaatfabrikant. Op de website van het RDW kan je een lijst vinden met alle kentekenplaatfabrikanten in Nederland. Je moet dan het kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard) tonen, of het Voertuigbewijs (Deel IA) van het papieren kentekenbewijs van het trekkende/voerende voertuig. Tijdelijk een stukje karton met het kenteken erop geschreven, bijvoorbeeld wanneer je een aanhanger even nodig hebt? Dit is niet toegestaan in Nederland en kan je dus een boete opleveren.

Gerelateerde artikelen

Lees ook deze andere artikelen