Auto gestolen, wat nu?
Helaas komt het nog altijd genoeg voor in Nederland: autodiefstal. Een vervelende situatie, maar wat moet je nu doen als je auto gestolen is? Het is belangrijk om direct actie te ondernemen. We zetten de belangrijkste stappen voor je op een rijtje.
Stappenplan: wat te doen als je auto gestolen is
- De eerste stap is aangifte doen bij de politie. De politie stelt vervolgens het RDW op de hoogte dat de auto is gestolen. Vanaf dat moment betaal je geen belasting meer voor de auto en ben je niet verantwoordelijk voor bijvoorbeeld boetes of schade.
- Na de aangifte bij de politie is het belangrijk om je verzekeraar op de hoogte te stellen. De uitkering wanneer een auto gestolen is, is afhankelijk van de autoverzekering. Je betaald in ieder geval geen verzekeringspremie meer.
- In het beste geval wordt je auto teruggevonden door de politie. De politie haalt dan de diefstalmelding uit het register. Je ontvangt bericht zodra je weer de motorrijtuigenbelasting moet gaan betalen en de auto moet verzekeren. Het terugvindpercentage is erg verschillend per auto, meestal ligt dit tussen de 20-30 procent.
Is niet je complete auto gestolen, maar alleen je kentekenplaat? Lees dan ons blog ‘Kentekenplaat gestolen, wat nu’.
Over autodiefstal in Nederland
Het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) heeft een overzicht met cijfers over autodiefstal in Nederland. Wist je dat er in Nederlands in 2019 in totaal 7.107 auto’s zijn gestolen? En dat de ‘populairste’ auto’s voor diefstal in 2020 tot nu toe Volkswagen, Renault en Toyota zijn? Automodellen met de hoogste diefstalrisico’s zijn de Toyota C-HR, Toyota RAV 4, Audi A1 en de Fiat 500.
Wanneer we kijken naar het soort voertuig, staan personenauto’s niet bovenaan de lijst met gestolen voertuigen. In 2020 zijn er in het eerste halfjaar 3.272 personenauto’s gestolen en 6.072 brom- en snorfietsen.