14 nov 2021

Auto onderhoud: Kosten & soorten

Elk jaar heb je er weer mee te maken: Auto onderhoud. Maar welke soorten auto onderhoud zijn er eigenlijk? Waarom is het nodig? En hoe maak je vooraf een goede inschatting van auto onderhoudskosten? We zetten het in deze blog voor je op een rijtje.

Auto onderhoudskosten

Er zijn in Nederland veel verschillende autogarages en autobedrijven. Maar hoe maak je daar nu een keuze uit? Hiervoor is het platform garagevergelijker.nl in het leven geroepen. De naam zegt het al: Op dit platform kun je auto onderhoud vergelijken. Het is een onafhankelijke vergelijkingssite, waar je direct inzicht krijgt in de goedkoopste aanbieder, de meest dichtstbijzijnde garage of de garage met de beste beoordeling. Ook kan je direct online een afspraak maken voor auto onderhoud, bij de garage die jouw voorkeur heeft.

Waarom auto onderhoud?

Auto onderhoudskosten zijn sterk afhankelijk van het soort onderhoud. Naast dat er natuurlijk altijd tussentijds onderhoud nodig kan zijn (van een versleten ruitenwisser tot kapotte accu), is periodiek onderhoud vaak gericht op preventie. Wanneer je geen problemen hebt, is het soms verleidelijk om een auto onderhoudsbeurt over te slaan. Maar, om betrouwbaar en optimaal te blijven werken heeft elke auto toch echt onderhoud nodig. Door fabrikanten is dit vastgesteld in onderhoudsvoorschriften, hierin staat dat een auto onderhoud nodig heeft na X aantal kilometer, of na X periode.

Soorten auto onderhoud: Kleine en grote beurt

We kennen in Nederland twee vormen van basisonderhoud: Een kleine en een grote beurt. In het onderhoudsboekje van jouw auto staat wanneer welke soort auto onderhoudsbeurt nodig is. Zo wordt er bij een kleine beurt een auto op ongeveer 25 punten gecontroleerd, zoals controlelampjes en bandenprofiel. Bij een grote auto onderhoudsbeurt wordt een auto op een groot aantal belangrijke punten gecontroleerd. Denk aan de werking van de motor, bougies, vloeistoffen, remblokken en filters.

Verplichte keuring: APK

APK staat voor Algemene Periodieke Keuring. Tijdens een APK wordt een auto gecontroleerd op zo’n 160 punten: van verlichting tot ruitenwissers. Het is een wettelijk verplichte keuring, ingesteld om verkeersveiligheid te bevorderen en het milieu te beschermen. Is de APK-datum verlopen? Dan mag je niet meer met het voertuig op de openbare weg rijden. APK moet je zien als controle, niet het daadwerkelijke onderhoud. Wel kan er uit de keuring komen dat onderhoud noodzakelijk is, om het voertuig door de keuring te laten komen. Hoe vaak een APK nodig is, is afhankelijk van meerdere factoren zoals de brandstof, het gewicht en de datum van eerste toelating.

Gerelateerde artikelen

Lees ook deze andere artikelen