29 nov 2019

Auto op naam zetten zonder rijbewijs

Het is een vraag die we online regelmatig voorbij zien komen ‘Kan je een auto op naam zetten zonder rijbewijs?’ Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer je rijbewijs bijna in de pocket is, of wanneer je een auto hebt geërfd.

Kan je een auto op naam zetten zonder rijbewijs?

Om maar direct met de deur in huis te vallen: ja, het is mogelijk om een auto op naam te zetten zonder rijbewijs. Als koper van een auto heb je alleen een geldig identiteitsbewijs nodig. Daarnaast moet je minimaal 18 jaar zijn en in Nederland wonen. Bij de verkoop van een auto heb je officieel gezien maar één ding nodig: het volledige kentekenbewijs. Ook hier schreven we een blog over ‘Welke papieren nodig bij verkoop auto’.

Let op: verzekeringsplicht

Bij een auto op naam zetten zonder rijbewijs is er een grote ‘maar’. Wanneer je in Nederland een auto koopt, komen daar ook verplichtingen bij kijken. Je bent de eigenaar van de auto en dus ook verantwoordelijk voor de verzekering.  Niet alle verzekeraars accepteren een aanvraag zonder rijbewijs.

Dit heeft voor een groot deel te maken met de mogelijke risico’s. Je moet dus goed kijken welke verzekeraars dit wel accepteren, wat de voorwaarden zijn en de premiebedragen. In de meeste gevallen moet je een hoofdbestuurder opgeven, dit is iemand die wél een rijbewijs heeft. Ook is de eis in de meeste gevallen dat deze persoon op hetzelfde adres woont als jij.  Het is dus mogelijk om een auto op naam te zetten zonder rijbewijs, maar met rijbewijs is dit proces een stuk eenvoudiger.

Auto schorsen

Er is nog een uitzondering op de regel. Heb je de auto op naam laten zetten zonder rijbewijs, maar ben je van plan om deze voor een langere periode niet te gebruiken? Kies er dan voor om het voertuig te schorsing. Met een schorsing hoef je niet meer te voldoen aan verplichtingen zoals belasting en verzekering. Je kan een auto voor 1, 2 of 3 jaar schorsen. Het is altijd mogelijk om de schorsing te beëindigen. Je mag gedurende de schorsing niet in de auto rijden, maar dit mag zonder rijbewijs ook al niet.

Gerelateerde artikelen

Lees ook deze andere artikelen