30 aug 2021

De voor- en nadelen van een auto op waterstof

Een groene toekomst voor iedereen begint bij jezelf. We investeren wereldwijd in een betere en duurzamere toekomst zodat ook volgende generaties kunnen genieten van een gezonde leefomgeving. Die verduurzaming schemert door in alle branches, zo ook de auto-industrie. Waar we jaren geleden al begonnen met overstappen op elektrische auto’s, is er nu een nieuw alternatief; een auto op waterstof. Wat zijn waterstofauto’s en wat zijn daar de voor- en nadelen van? Dat lees je in deze blog.

Waterstofauto’s; groene nieuwkomers

Autorijden hoeft helemaal niet zo milieubelastend te zijn! Er zijn ondertussen meerdere alternatieven om milieuvriendelijker te rijden, zoals de elektrische auto en nu auto’s op waterstof. Een waterstofauto werkt op een waterstofmotor en combineert de voordelen van een elektrische auto met die van een auto met verbrandingsmotor. De auto is volledig elektrisch maar haalt niet zijn energie uit een batterij zoals bij elektrische auto’s. Waterstof wordt in de brandstofcel met zuurstof (O2) uit de lucht omgezet in water (H2O). Hierbij komt elektriciteit vrij die de elektromotor aandrijft. De milieuvriendelijkste technologie.

Een duurzame toekomstvisie

Waterstof gebruiken als brandstof voor je auto heeft meerdere voordelen. Een waterstofauto stoot bijna geen CO2 uit, heeft een actieradius van 500 km per tankbeurt, is bijna geluidloos en binnen 5 minuten weer volgetankt. Daarnaast is de productie van waterstofauto’s minder belastend voor het milieu omdat de accu een stuk kleiner is dan die van een elektrische auto met batterij. Het is daarmee een haalbaar en duurzaam toekomstbeeld binnen de auto-industrie. Vooral voor (bestel)bussen en vrachtwagens lijkt de waterstofmotor met diens grote actieradius, snelle tankbeurt en hoge energieopslag een goede keuze.

Nog enkele kinderziektes

Hoewel de voordelen de waterstofauto een zeer aantrekkelijke keuze maken, zijn er nog een aantal nadelen die nog moeten worden weggewerkt. In Nederland zijn er nog weinig tankstations waar waterstof kan worden getankt en de prijs van waterstof is aan de hoge kant. Ook is waterstof niet altijd een groene keuze als dit niet op een groene manier wordt geproduceerd door 100% groene elektriciteit. Ten slotte is de keuze aan auto’s op waterstof nog zeer beperkt en prijzig door de zware brandstofcel.

Maak jij de keuze voor een waterstofauto?

Is een auto op waterstof dan de mobiliteit van de toekomst? Die keuze zal binnen enkele jaren duidelijker worden. Waar waterstofauto’s nu nog beperkt te verkrijgen zijn, zal dit aantal in de komende jaren groeien. De productie van waterstofauto’s staat in de kinderschoenen en heeft nog een lange weg te gaan. Maar steeds meer autoproducenten beginnen met plannen voor een waterstofauto. BMW is één van de nieuwe spelers die deze duurzaamheidsrace aangaat. Omstreeks 2022 is een waterstofmotor voor vervoer dat lange afstanden moet afleggen een echte uitkomst en een statement voor een duurzaam en groen bedrijf. Wil jij over een aantal jaar een auto op waterstof? Vergeet tegen die tijd dan niet om de auto over te schrijven.

Gerelateerde artikelen

Lees ook deze andere artikelen