31 jan 2024

Auto overschrijven na overlijden

Wanneer je een dierbare verliest komt er naast verdriet ook vaak een hoop geregel kijken. Zo kan je bijvoorbeeld een auto erven, maar ook dan heb je met voertuigverplichtingen te maken. We vertellen je alles over het erven, overschrijven en verkopen van een auto in deze situatie.

Auto erven: voertuigverplichtingen

Wanneer je een auto erft ben je verplicht om binnen 5 weken (nadat je via het erfrecht eigenaar bent geworden) de auto over te schrijven op naam van een erfgenaam, dit is ook het geval wanneer je de partner bent van de overledene. Goed om te weten is dat je als erfgenaam in de tussentijd al wel verantwoordelijk bent voor alle voertuigverplichtingen, zoals verzekering, motorrijtuigenbelasting en APK.

Let op: gaat het om het beneficiair aanvaarden of verwerpen van een erfenis? Dan mag je de auto niet direct op naam zetten, maar moet alles op naam van de overledene blijven totdat de volledige erfenis is afgewikkeld.

Auto schorsen na overlijden

Erf je een auto, maar ga je deze voor een langere periode niet gebruiken? Dan is het slim om de auto te schorsen. Door een schorsing vervalt de voertuigverplichting. Het schorsen van een auto is niet mogelijk wanneer deze nog op naam van de overledene staat, ook in dit geval moet je de auto overschrijven na overlijden.

Auto verkopen na overlijden

Tot slot de laatste mogelijkheid, een auto verkopen na overlijden. Als u de auto niet wilt hebben, kunt u deze natuurlijk ook verkopen. Als u de auto verkoopt, moet u er voor zorgen dat de koper de auto op zijn naam overschrijft en u als verkoper een vrijwaringsbewijs krijgt. Gebeurt dat niet, dan blijft u verantwoordelijk voor de verplichtingen die horen bij het op naam hebben van een auto.

Auto overschrijven bij overlijden – Kentekenloket

Een auto overschrijven na overlijden werkt hetzelfde als het reguliere overschrijfproces. Je gaat naar een Kentekenloket locatie, neemt de benodigde documenten mee (kentekencard, tenaamstellingscode en legitimatiebewijs) en laat het kenteken op naam zetten. Een auto overschrijven na overlijden is binnen enkele minuten geregeld, er komt immers al genoeg op je af bij een overlijden. Ook is het mogelijk om een auto te laten schorsen bij een Kentekenloket locatie.

Gerelateerde artikelen

Lees ook deze andere artikelen