4 mrt 2021

Auto verkopen via Marktplaats? Hier moet je op letten

Staat jouw auto sinds maart 2020 ook vooral stil op de parkeerplaats en kan je wel wat extra spaarcenten gebruiken? Of is er gezinsuitbreiding op komst en wil je jouw kleine hatchback inruilen voor een grotere auto? Marktplaats is the place to be! Waar moet je op letten als je een auto op Marktplaats verkoopt? We zetten enkele tips voor je op een rij.

Voordelen van verkopen via Marktplaats

 1. Groot bereik: Iedereen kent Marktplaats; we kopen en verkopen er zowat alles wat los en vastzit. Dat is ook de grote kracht van het online platform. Wie online wat wil verkopen, denkt onmiddellijk aan Marktplaats. Bied je jouw auto aan op de populairste online markt van Nederland, dan weet je zeker dat er gegadigden zijn. Zo’n 2,7 miljoen om precies te zijn!
 2. Krijg een goede prijs voor je auto: Wie op Marktplaats een auto particulier aanbiedt, bepaalt zelf de verkoopprijs. Uiteraard moet je wel kijken naar een realistische prijsklasse. Kijk dus altijd hoe soortgelijke auto’s geprijsd staan en neem dit mee in jouw prijsstelling. Eén ding is zeker, je krijgt meer voor jouw auto als je hem zelf verkoopt dan wanneer je de auto inruilt bij een autobedrijf of verkoopt aan de sloop.
 3. Direct contact met potentiële kopers: Jij bepaalt met wie je in onderhandeling gaat. Heb jij jarenlang elke zaterdag jouw auto staan poetsen en is jouw auto jouw grote trots? Dan wil je een goed gevoel hebben bij geïnteresseerden. Regel je dat via een tussenpartij, dan heb je geen invloed op wie uiteindelijk jouw auto koopt en wie er mee verder rijdt.

 

Nadelen van verkopen via Marktplaats

 1. Lange looptijd: Je bereikt via Marktplaats ongekend veel potentiële kopers, maar je bent niet de enige die via Marktplaats een auto probeert te verkopen. Er staan meer dan 190.000 auto’s op het platform, het kan dus wel even duren voordat iemand bij jouw bolide terechtkomt. Daarnaast moet je maandelijks betalen om jouw auto op de eerste zoekpagina, en daarmee zichtbaar, te houden.
 2. Mensen aan huis: Wie een auto verkoopt via Marktplaats regelt alles zelf. Dat is voor sommigen helemaal geen issue – laat maar komen die kopers. Maar zit je niet te wachten op onderhandelen aan de deur en proefritten? Dan is het zelf verkopen van jouw auto misschien niet de beste optie voor jou.
 3. Fraude-alert: Houd er rekening mee dat je ook nep-biedingen kan ontvangen op jouw advertentie en niet iedereen goede bedoelingen heeft. Heb je een slecht gevoel over hoe een potentiële koper communiceert, wil de potentiële koper alleen proefrijden of is er onduidelijkheid over wie nu precies naar de auto komt kijken? Steek dan geen energie in dergelijke communicatie en stop de onderhandelingen! Behalve dat dit heel vervelend kan zijn, kost het ook veel energie.

 

 

Tips bij het verkopen via Marktplaats

Laat jij je niet tegenhouden door een stevig potje onderhandelen? Dan is Marktplaats dé plek om jouw auto online te verkopen. We zetten tot slot nog enkele handige tips op een rij die helpen bij een snelle verkoop van jouw auto. Veel succes!

 • Zorg voor voldoende, mooie foto’s. Het oog wil ook wat, toch? Ga nog even langs de wasstraat voordat je de foto’s maakt en maak foto’s vanuit elke hoek. Fotografeer de kofferbak (leeg) en laat het interieur zien. Zorg voor close-ups van het dashboard, de navigatie, de kilometerstand en het onderhoudsboekje. De ideale advertentie bevat minstens 10 mooie foto’s.
 • Geldige APK. Zorg voor een geldige APK, of beter, zorg dat de APK nog minimaal 6 maanden geldig is. Dat is namelijk een belangrijk zoekfilter op Marktplaats.
 • Mooi gepoetst. Zorg dat de auto netjes gepoetst is en haal die fastfoodverpakkingen van de achterbank af. Zo weet de koper precies wat je te bieden hebt.
 • Leuke en wervende tekst. ‘Auto is mooi en rijdt goed.’ Het is natuurlijk kort en krachtig, maar of je er heel veel kopers mee over de streep trekt is maar de vraag. Je hoeft geen essay van 2000 woorden te schrijven maar geef potentiële kopers een zo compleet mogelijk beeld van jouw auto.
 • Wees eerlijk. Bespaar jezelf een hoop gedoe en wees eerlijk over eventuele schade, reparaties of mankementen. Zo vermijd je discussies op het moment dat iemand naar de auto komt kijken.
 • Duidelijke communicatie. Wanneer je een potentiële koper hebt binnengehaald met je advertentie, moet je die persoon ook op een duidelijke en beleefde manier aanspreken. Blijf altijd beleefd en correct communiceren zodat je ook als betrouwbare verkoper overkomt.
 • Check de advertentie goed. Veel online autoportalen, dus ook Marktplaats, gebruiken het kenteken van de auto om alvast het merk, model en uitvoering van jouw auto in te laden. Hierbij worden automatisch een aantal opties en accessoires aangevinkt. Superhandig, maar check altijd goed of alles wel klopt! Het zal niet de eerste keer zijn dat iemand achteraf verhaal komt halen omdat de auto toch geen cruise control blijkt te hebben, ondanks de vermelding in de advertentie.

Gerelateerde artikelen

Lees ook deze andere artikelen