28 jun 2019

Autokleuren: fabels en feiten

Welke kleur auto is het veiligst? Is een zwarte auto warmer? En welke kleur auto verkoopt het beste? Dit zijn vragen die je jezelf vast al wel een keer gesteld hebt. En bij Kentekenloket beantwoorden we al deze vragen over auto kleuren vandaag! Lees snel verder..

Welke kleur auto is het veiligst?

Een veelgestelde vraag online is welke kleur auto is het veiligst? Verzekeraars publiceren hier ieder jaar cijfers over. Uit onderzoek van Centraal Beheer (2018) zijn de minst aangereden kleuren auto’s groen (1,29% aanrijdingen), geel (1,52% aanrijdingen) en rood (1,88% aanrijdingen). Deze kleuren auto’s zijn het minst betrokken in aanrijdingen door de opvallende kleuren. De meest aangereden kleuren auto’s vallen een stuk minder op, dit zijn namelijk bruin (3,3%), wit (2,9%) en zwart (2,86%). Welke kleur auto is het veiligst? Een kleur die opvalt in het verkeer!

Welke kleur auto verkoopt het best?

Wist je dat grijs al sinds 2005 de meest populaire autokleur is in Nederland? Ruim 1 op de 3 auto’s in Nederland is grijs. Andere populaire kleuren zijn zwart, die qua populariteit op een tweede plek staat in 2019. De top drie in Nederland wordt afgesloten door auto’s met een blauwe kleur. Het is dus veilig om te zeggen dat een grijze, zwarte of blauwe auto het beste te verkopen is op de markt. Dit zijn dus over het algemeen vrij basic kleuren, die weinig opvallen. Wist je trouwens dat de minst populaire autokleur op dit moment paars is?

Op welke kleur auto zie je het minst?

Moet je een witte auto kopen of niet? Bij een witte auto zie je vaak als eerste vuil of vliegjes na een ritje. Dit door het contrast met de kleur. Maar aan de andere kant, op donkere auto’s zijn krassen weer eerder zichtbaar. De meest ideale kleur? Dat is lichtgrijs. Het is misschien saai, maar krassen en vuil vallen op een lichtgrijze lak het minste op. Ga je dus auto kleuren kiezen, is het zeker iets om rekening mee te houden.

Is een zwarte auto warmer?

Een fabel of feit: is een zwarte auto warmer dan bijvoorbeeld een witte? Ook naar deze vraag is er onderzoek gedaan! In de praktijk blijkt dat een zwarte auto iets warmer wordt, maar dit verschil is niet erg groot. Op een zonnige dag met 25 graden werd het in de zwarte kleur auto naar een uurtje 31 graden, in de witte auto werd het 29 graden. De vraag kunnen we dus met ‘ja’ beantwoorden: een zwarte auto is warmer!

Gerelateerde artikelen

Lees ook deze andere artikelen