9 nov 2023

Automaat of handgeschakeld: Wat is beter?

Stel je voor dat jij in de zoektocht naar een nieuwe (tweedehands) auto de keuze hebt tussen een automaat en handgeschakelde auto. Welke kies je dan? Natuurlijk is dit per persoon verschillend, want het ligt eraan wat je fijn vindt en op welke manier je rijdt. Om je een handje te helpen, hebben we hieronder de voor- en nadelen van beide soorten voertuigen op een rijtje gezet. Zo weet je beter welk type bij jou past; een automaat of handgeschakelde auto.

Wat is een automaat of handgeschakelde auto?

Een automaat is een auto met een automatisch schakelsysteem. In de auto zit een systeem dat schakelt tijdens het rijden. Dat doe je dus niet zelf. Om die reden zit er geen versnellingspook maar een bedieningshendel in de auto. Met een handgeschakelde versnellingsbak heb jij de controle over het schakelen in de auto. Je ontkoppelt en schakelt zelf naar een hogere of lagere versnelling.

Voor- en nadelen van een automaat

Voordelen

 • Rijdt prettig en ontspannen, zeker op langere stukken en in de file.
 • Maakt de hellingproef eenvoudiger, omdat de auto automatisch rijdt bij het loslaten van de rem. Je auto laten afslaan is dus verleden tijd.
 • Schakelt netjes, waardoor je de motor minder belast. Dit is vooral handig wanneer je veel rijdt en regelmatig in de file staat.
 • Wordt steeds beter en slimmer, omdat elektronica een steeds grotere rol speelt. Dat zorgt voor de perfecte transmissie. Iets wat jij als mens simpelweg niet kunt bereiken.
 • Is vaak zuiniger. De meningen zijn verdeeld als we mensen vragen of een automaat of handgeschakeld zuiniger is. Vroeger was de automaat een hele zware auto en in gebruik een stuk duurder. Dat is in veel gevallen niet meer zo, dankzij de moderne gerobotiseerde versnellingsbakken. Een automaat schakelt op het juiste moment en rijdt daarom altijd op het optimale toerental. Dat zorgt voor een lagere CO2-uitstoot.
 • Is in veel gevallen sneller. Veel mensen vragen zich af of automatisch of handgeschakeld rijden sneller is. Vroeger was een automaat namelijk suf en trok hij sloom op. Dat is verleden tijd. Tegenwoordig zijn automaten zelfs sneller dan handgeschakelde auto’s, mits je weet hoe je het voertuig bestuurt.

Nadelen

 • Is lastig te besturen als je een handgeschakelde auto gewend bent. Heb jij net je rijbewijs? Begin dan niet in een automaat, anders wordt het later heel lastig om over te stappen naar een handgeschakelde auto.
 • Heeft meestal een hogere aanschafprijs, maar deze zal in de toekomst waarschijnlijk dalen.

Voor- en nadelen van een handgeschakelde auto

Voordelen

 • Geeft je een gevoel van controle, omdat je zelf bepaalt in welke versnelling je rijdt en met welke toeren. Dat geeft veel mensen plezier tijdens het autorijden.
 • Zorgt voor minder afleiding, omdat je meer bezig bent met autorijden. Hierdoor is je concentratie hoger, wat ten goede komt aan je rijgedrag.
 • Geeft je de mogelijkheid om wat langer op te trekken en sneller weg te rijden bij een verkeerslicht. Ook heb je meer vermogen als je bijvoorbeeld een vrachtwagen wilt inhalen op de snelweg.

Nadelen

 • Vraagt om meer aandacht en handelingen dan een automaat. Dat kan leiden tot stress en zorgen voor een minder ontspannen rijstijl.
 • Slijt sneller, omdat je in de file of bij het stoplicht vaak geneigd bent om constant je voet op de koppeling te houden. Dat is heel slecht voor de auto.

De gulden middenweg

Kiezen tussen een automaat of handgeschakelde auto, vind je dat moeilijk? Ga dan voor een auto die een dubbele koppeling heeft of een semi-automaat. De Fiat 500 bijvoorbeeld, één van de leukste kleine auto’s van dit moment. Zo geniet je van het comfort van een automaat, maar je kunt ook schakelen wanneer jij daar behoefte aan hebt. Bijvoorbeeld wanneer je in een heuvelachtig gebied rijdt. De keuze is aan jou!

Gerelateerde artikelen

Lees ook deze andere artikelen