7 nov 2018

Autosegmenten- en klassen: Wat past het beste bij jou?

Tijdens de zoektocht naar een auto kan je je richten op een bepaald segment of klasse auto. Zo worden autosegmenten ingedeeld in letters, zoals een A-, B-, C- of D-segment. Ook worden auto’s ingedeeld in klassen, zoals de miniklasse, middenklasse of topklasse. Wat betekent dit precies? En welke autosegmenten passen het beste bij jou? We vertellen het je graag in deze blog.

Klein en compact: A- en B-segment auto’s

A-segment auto’s, of auto’s uit de miniklasse, zijn wat kleiner en hebben een beperkte topsnelheid. Daarentegen zijn ze wendbaarder en ben je minder geld kwijt aan brandstof, verzekeringen en wegenbelasting. Een A-segment auto is dan ook ideaal voor in de stad. Een B-segment auto wordt ook wel aangeduid als een compact klasse auto en heeft net wat meer ruimte. Veel auto’s uit dit segment zijn hatchbacks, oftewel auto’s zonder afgesloten bagageruimte. Met een hatchback heb je een vastere wegligging, voldoende ruimte en meer vermogen. Kortom: B-segment auto’s zijn een goede keuze als je regelmatig lange afstanden aflegt.

Middenklasse auto’s: C- en D-segment auto’s

C-segment auto’s, of compacte middenklasse auto’s, zijn het populairste van alle autosegmenten. Dat is niet zo vreemd, want deze auto’s zijn compleet uitgerust en bieden meer ruimte en comfort. Een ander voordeel van C-segment auto’s is dat de wegenbelasting relatief laag is. Nog een stapje duurder én luxer is de D-segment auto. Zeker als occasion zijn ook deze middenklasse auto’s populair in Nederland. Ze zijn namelijk gemaakt voor lange afstanden en zijn daarnaast geschikt om een caravan of aanhanger te trekken.

Extra luxe en comfort: E- en F-segment auto’s

De modellen uit deze twee autosegmenten zijn een stuk duurder en zijn voor maar weinig mensen weggelegd. In het E-segment vind je de hogere middenklasse auto, met extra luxe en comfort, mooie designs en onderdelen van hogere kwaliteit. In het begin waren deze auto’s met name als sedan verkrijgbaar, maar tegenwoordig zie je ook steeds vaker een stationwagen uitvoering. Het F-segment wordt ook wel aangeduid als de topklasse. Met deze auto’s zweef je over de weg en geniet je van optimale luxe en de beste voorzieningen.

Waar moet je nog meer aan denken?

Heb je het autosegment gevonden dat bij je past? Denk er bij het kopen van een auto dan ook aan om samen met de verkoper het kenteken op naam zetten. Dit is wettelijk verplicht en regel je gemakkelijk bij een Kentekenloket.

 

Gerelateerde artikelen

Lees ook deze andere artikelen