10 jul 2024

Autoverzekering overschrijven

Heb je onlangs een auto van een particulier gekocht? Dan is het van belang dat je een aantal dingen regelt, waaronder de autoverzekering overschrijven. Waarom dit een belangrijke stap is en hoe je dit doet, leggen we in dit blog uit.

 

Waarom moet je de autoverzekering overschrijven?

De vorige eigenaar is na het overschrijven van het kenteken niet meer verantwoordelijk voor de auto en kan dit aantonen met een vrijwaringsbewijs. Ontdek hier wat een vrijwaringsbewijs is . Hiermee kan deze ook de verzekering van de auto opzeggen zonder opzegtermijn. Voorwaarde hiervoor is wel dat de verkoper dit binnen twee weken na de verkoop aangeeft bij de verzekering. Dat betekent werk aan de winkel voor jou, want rijden zonder verzekering in Nederland is verboden.

Hoe kan je een autoverzekering overschrijven?

Hoe je jouw autoverzekering moet overschrijven, hangt af van je situatie. Heb je bijvoorbeeld al een verzekering voor een andere auto? Dan kan je ervoor kiezen om deze over te zetten, omdat je de andere auto bijvoorbeeld verkoopt. Dit betekent dat je jouw huidige verzekering niet persé hoeft op te zeggen. Wil je beide auto’s houden? Dan moet je jouw nieuwe auto ook gaan verzekeren. Dat kan bij jouw huidige verzekeringsmaatschappij, maar je kan ook onderzoeken welke verzekering het beste bij je situatie past.

Wat heb je nodig voor een autoverzekering overschrijven?

Stel de autoverzekering pas in als de auto op jouw naam staat. Hiervoor moet je het kenteken laten overschrijven. Als je dit bij een RDW-erkend bedrijf zoals een Kentekenloket laat doen, is het zo gedaan. Ontdek hier bij welk Kentekenloket je in jouw buurt terecht kan. Je krijgt hier het vrijwaringsbewijs mee, die je aan de verkoper geeft. Ook ontvang je een tenaamstellingscode. Het eerste deel ontvang je direct en bewaar je zelf. Het tweede deel van de tenaamstellingscode én het kentekenbewijs ontvang je vervolgens binnen vijf werkdagen van de RDW. Meer weten? Ontdek dan hoe je in 3 stappen een kenteken laat overschrijven.

Je autoverzekering overschrijven

Daarmee heb je alle benodigdheden om je autoverzekering over te schrijven. Heb je vragen over de mogelijkheden? Dan raden we je zeker aan om even contact op te nemen met jouw verzekeringsmaatschappij. Deze kan je voorzien van alle informatie rondom je huidige verzekering en ook meer vertellen over de mogelijkheden.

Gerelateerde artikelen

Lees ook deze andere artikelen