28 jun 2022

Caravan overschrijven: dit moet je weten

Met de zomervakantie voor de deur heb jij je oog laten vallen op een leuke caravan. Een vakantie met caravan heeft tenslotte veel voordelen. Altijd je eigen huisje mee en tóch mobiel. Daarnaast is je verblijf een stuk goedkoper dan wanneer je naar een hotel of vakantiewoning gaat. Maar hoe moet je een caravan overschrijven? En waar moet je aan denken voordat je ermee op pad gaat? In deze blog lees je alles over het overschrijven van je caravan.

Voorwaarden voor overschrijven caravan

Weegt jouw caravan meer dan 750 kilo? En neem je een caravan over van een particuliere verkoper? Dan ben je verplicht om deze op jouw naam te zetten. Dit moet je zelf regelen en kan je niet door iemand anders laten doen. Wat zijn de overige regels van het RDW? Een caravan overschrijven kan wanneer:

  • Je minimaal 18 jaar oud bent
  • Je in Nederland woont en ingeschreven staat in de Basisregistratie Personen (BRP) van jouw gemeente
  • Het kentekenbewijs compleet is, inclusief tenaamstellingscode

Caravan overschrijven: online of bij een Kentekenloket?

Tegenwoordig regel je veel zaken online. In sommige gevallen geldt dat ook voor het overschrijven van je caravan. Om jouw kenteken online over te schrijven, heb je een kentekencard en identiteitsbewijs met een chip nodig. Daarnaast moet jouw telefoon chips kunnen lezen, zodat je online een identiteitscheck kan uitvoeren. Is het voor jou niet mogelijk om je caravan online over te schrijven? Geen probleem! Je kan altijd terecht bij een Kentekenloket. Het voordeel hiervan is dat je daar ook direct een autocheck of aankoopkeuring regelt.

Hoeveel kost het overschrijven van een caravan?

De kosten voor het overschrijven van een voertuig zijn overal in Nederland 11,40 euro. Dat geldt ook voor caravans. Het maakt niet uit of je jouw caravan wilt overschrijven bij een Kentekenloket, bij een RDW-balie of online. Goed om te weten: een Kentekenloket is altijd onderdeel van een RDW-erkend autobedrijf.

Veilig de weg op met jouw caravan

Na het overschrijven van je caravan regel je nog een aantal andere zaken. Dekt jouw verzekering het gebruik van een caravan en heb je de juiste kentekenplaten? Bij een gewicht boven de 3500 kilo ben je daarnaast in sommige gevallen verplicht om een APK-keuring uit te voeren.

Trekhaakofferte.nl

Al wel een caravan gekocht maar nog geen trekhaak? Via Trekhaakofferte.nl krijg je snel een prijs voor een trekhaak geschikt voor jouw auto. Door eenvoudig het kenteken in te vullen biedt Trekhaakofferte.nl de beste keuze voor een eerlijke prijs. Voor alle auto’s en alle merken!

Klaar voor jouw vakantie?

Caravan geregeld? Tijd om van een welverdiende vakantie te genieten! Vergeet niet om eerst nog jouw auto klaar te maken voor de zomer. Zo weet je zeker dat je onbezorgd op pad gaat.

Gerelateerde artikelen

Lees ook deze andere artikelen