15 apr 2019

De betekenis van dashboardlampjes, ken jij ze allemaal?

Bij het behalen van je theorie-examen voor je rijbewijs ben je ze allemaal wel eens tegengekomen: dashboard lampjes. Nu is het tijd voor een mooie zelftest, herken jij deze lampjes van je auto? En wat betekenen de verschillende kleuren?


 

Dashboardlampje olie
Zie je dit waarschuwingslampje verschijnen op je dashboard? Het is geen lamp van Aladdin, maar er is iets aan de hand met de motoroliedruk. Het oliepeil is in dit geval te laag en moet bijgevuld worden.
Dashboardlampje accu
Het dashboard lampje hiernaast duidt op een accu storing. Dit probleem kan liggen aan de accu zelf, de dynamo of de regelaar. Tijd om een bezoekje te brengen aan de garage!
Dashboardlampje koelsysteem
Dit dashboard lampje gaat branden als er iets mis is met je koelsysteem. Laat in dit geval de motor afkoelen en controleer daarna het niveau van de koelvloeistof.
Dashboardlampje waarschuwing
Dit waarschuwingslampje zie je waarschijnlijk wat vaker op je dashboard verschijnen. Je ziet hem namelijk ook als de handrem is aangetrokken. Blijf je het dashboard lampje daarna nog zien? Dan kan er een probleem zijn met de remvloeistof.
Dashboardlampje motorstoring
Herken je dit waarschuwingslampje? Dit is het motormanagement lampje, die gaat branden bij problemen met de motor. Er zijn verschillende oorzaken mogelijk, een bezoek aan de garage zal uitsluiting geven over de exacte problemen.
Dashboardlampje banden
Dit dashboard lampje geeft aan dat er een probleem is met de banden van je auto. In veel gevallen gaat het hier om de bandenspanning, het is dus belangrijk om deze te controleren.

Wat betekenen de kleuren van de dashboard lampjes?

De kleur van het dashboard lampje geeft aan hoe dringend het probleem is. Zie je een rood lampje verschijnen? Dan is het belangrijk om direct actie te ondernemen. Stop in dit geval meteen om verdere schade aan de auto te voorkomen. Een lampje wat oranje oplicht is een serieuze waarschuwing dat er iets mis is (dus snel een bezoekje aan de garage brengen) maar meteen stoppen met rijden is niet noodzakelijk. Daarnaast zijn er de kleuren wit (bij aanbevelingen), blauw (groot licht) en groen (als systemen naar behoren werken).

Waarschuwingslampjes auto

Wil je meer weten over de verschillende waarschuwingslampjes in jouw auto? Kijk dan simpelweg in het instructieboekje. Hier staan alle auto dashboard lampjes in en kan je er alles over lezen.

Gerelateerde artikelen

Lees ook deze andere artikelen