4 jul 2023

De scooter kenteken check: zo zit het

Heb je een mooie scooter gezien die je graag wilt kopen? Dan is het verstandig om eerst even een scooter kenteken check uit te voeren. Daarmee kom je namelijk achter belangrijke informatie, zoals het schadeverleden en de dagwaarde van de scooter.

Allereerst is het goed om te weten wat de kleur van het scooterkenteken eigenlijk betekent. Scooters en bromfietsen met een maximumsnelheid van 45 kilometer per uur hebben een gele kentekenplaat. Scooters met een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur hebben een blauwe kentekenplaat en heten officieel snorfietsen of snorscooters.

Register van kentekens

Ieder scooter kenteken met overschrijvingsbewijs is bij de RDW geregistreerd in een database: het register van kentekens. Hierin staan ook alle kentekens van andere soorten bromfietsen en auto’s vermeld. Door een scooter kenteken check uit te voeren, ontdek je de technische eigenschappen van het voertuig. Bijvoorbeeld het vermogen van de motor, de motorinhoud en het gewicht van de scooter. Ook kun je het schadeverleden, de kilometerstand, de huidige waarde en de cataloguswaarde achterhalen.

Scooter kenteken check gestolen

Als je een gebruikte scooter koopt, zit je er achteraf niet op te wachten dat deze gestolen blijkt te zijn. Scooters zijn een populair voertuig voor dieven en handelaars, dus het is goed om hier bij stil te staan. Als je een scooter kenteken check doet, kun je de juridische staat ervan zien. Kortom: zo weet je meteen of de scooter gestolen is of niet. Je kunt hier meteen een scooter kenteken check doen op de site van de RDW.

Scooter kenteken overschrijven

Heb jij een scooter gekocht of verkocht? Dan is het verplicht om deze direct op de naam van de nieuwe eigenaar te zetten. Bij een Kentekenloket regel je dat binnen een paar minuten. Dit is een veilige plek bij jou in de buurt waar de overdracht goed én snel geregeld wordt. Vind hier een Kentekenloket bij jou in de buurt.

Gerelateerde artikelen

Lees ook deze andere artikelen