14 dec 2022

Dit is de bijtelling voor 2023

Als je jaarlijks meer dan 500 kilometer privé rijdt in een zakelijke leaseauto, moet je bijtelling betalen. Hoe hoog de bijtelling is, hangt van een aantal zaken af. Denk bijvoorbeeld aan het type en de leeftijd van de auto. Ook kunnen de tarieven per jaar verschillen. Wat is de bijtelling voor 2023?

Wat is bijtelling?

Omdat de Belastingdienst het privé rijden van een zakelijke auto als loon in natura ziet, betaal je daar belasting over: de fiscale bijtelling. Het is een vorm van inkomstenbelasting. Hoe hoger de bijtelling, hoe minder geld er aan het eind van de maand op je rekening staat. Zeker iets om je even in te verdiepen dus. Bijtelling is opgebouwd uit de cataloguswaarde van de auto, de belastingschijf waarin je valt, het type auto dat je rijdt en eventueel een eigen bijdrage. De Belastingdienst onderscheidt twee typen auto’s: auto’s met en auto’s zonder CO2-uitstoot.

Percentages bijtelling 2023 auto met CO2-uitstoot

  • Bijtelling benzine-, diesel- of hybride auto: 22%

Percentages bijtelling 2023 emissievrije auto

De bijtelling elektrische auto 2023 is gelijk aan die van vorig jaar. Wel wordt zakelijk rijden, ook elektrisch, steeds duurder. Het voordelige bijtellingstarief voor elektrische auto’s zal de komende jaren namelijk stijgen. In het klimaatakkoord is afgesproken dat de bijtelling voor een elektrische auto in 2026 weer gelijk is aan de bijtelling voor uitstootauto’s. De drempelwaarde van de nieuwprijs van de auto is gedaald van € 35.000 in 2022 naar € 30.000 in 2023.

  • Bijtelling waterstofauto of zonneauto (over de volledige waarde): 16%
  • Bijtelling elektrische auto (over de eerste € 30.000 cataloguswaarde): 16%
  • Bijtelling elektrische auto (over de cataloguswaarde boven de € 30.000): 22%

Bijtelling 2023 oudere auto

Is jouw auto ouder dan vijftien jaar? Dan geldt 35% van de waarde in het economisch verkeer, oftewel: de prijs die je zou krijgen als je de auto verkoopt. Hier kun je meer lezen over de young timer-regeling.

Voorwaarden bijtelling auto

De vaststelling van het bijtellingspercentage vindt plaats op basis van de eerste tenaamstelling. Het bijtellingspercentage blijft vanaf dat moment voor maximaal 60 maanden (vijf jaar) gelden. Daarna gaat de bijtelling in die dan is vastgesteld. Heb je dus een zakelijke auto uit 2020, dan betaal je in 2023 nog de bijtelling die gold in 2020.

Auto controleren bij Kentekenloket

Wanneer je met jouw auto van de zaak ook veel privékilometers maakt, is het fijn om te weten of je bijtelling betaalt voor een goede en betrouwbare auto. Laat daarom je auto controleren bij een RDW-erkend Kentekenloket. Een expert kijkt dan met je mee naar de belangrijkste aandachtspunten.

Gerelateerde artikelen

Lees ook deze andere artikelen